Zozani 'polis küfrü'yle ilgili Meclis'te konuştu

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani Yüksekova'da 8 Ekim'de polis aracında yapılan küfürlü anonsla ilgili Meclis'te sert bir konuşma yaptı.

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani Yüksekova'da 8 Ekim'de polis aracında yapılan küfürlü anonsla ilgili Meclis'te konuştu.

Zozani konuşmasına, "Eğer bugün siz bu Meclis oturumunu yönetmemiş olsaydınız yani bir kadın Meclis Başkan Vekili bugün burayı yönetmiyor olsaydı bugün konuşmama konu olan hadiseyi ben bu mikrofonlardan Türkiye kamuoyuna dinletecektim, bütün milletvekillerine dinletecektim" sözleriyle başladı.

Zozani şunları söyledi, "Sözünü ettiğim olay şu: 8 Kasım 2014, çokça tekrarlanan ama 8 Kasım'da kayıtlara alınan, kamera kaydına alınan Hakkâri Yüksekova ilçe merkezinde polisin halka küfürlü anonsunu dinletecektim. Ağza alınmayacak, kayıtlarda bile, haber kayıtlarında bile nokta noktanokta şeklinde geçen, valinin ve kaymakamın da kabul ettiği küfürler yani öyle montaj falan olmayan, montajla üstü örtülemeyecek nitelikte olan küfürlerden söz ediyorum. Sokakta, polis, halkı tahrik etmek için araçlarında siren çaldırıyor, TOMA'lardan dükkânlara su sıkıyor ve anons yaparak, halka küfrederek "Çıkın dışarıya hesaplaşalım." diyor. Böyle vahim bir olaydan söz ediyorum, afaki bir şeyden söz etmiyorum. " 

Zozani konuşmasında, "Başta söyledim, eğer bugün burada bir kadın Meclis Başkan Vekilliği yapmamış olsaydı ben küfürlü konuşmaları bu mikrofondan herkese dinletecektim. Artık buna dur diyeceğimiz bir yerdeyiz, bu tahriklere dur diyeceğimiz bir yerdeyiz. Defalarca bu Meclisi göreve davet ettik "6, 7, 8 Ekim olayları" denildi durdu, herkesin ağzında sakız, defalarca bu Meclisi burada göreve davet ettik: "Buyurun gelin. Yüksekova'daki 3 askerin ölümü de dâhil, Bingöl'deki polislerin öldürülmesi ve yaralanması olayı da dâhil, Dargeçit, Diyarbakır, Kurtalan, Varto hepsi de dâhil olmak üzere Meclis araştırması komisyonu kuralım, birlikte bu olayların hepsinin üzerine gidelim." Buradan defalarca Meclisi göreve davet ettik. Üç defa önerge, sırf bu mesele nedeniyle önerge indirdik ama her defasında burada reddedildi. Yüksekova Merkez'den de söyledim, çağrıda bulundum." sözlerini kullandı.

Zozani konuşmasının devamında, "Meclisteki siyasi irade Meclis araştırma komisyonu kurmuyor, en azından Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu buradan çağrımıza kulak versin." dedim "Yüksekova'ya gelsin, Hakkâri'ye gelsin buradaki devletin kolluk görevlisinin fütursuz yaklaşımlarını, halka yaklaşımlarını yerinde incesin, sorunları yerinde tespit etsin." O çağrıyı Yüksekova Merkez'den yaptım, 1 Kasımda yaptım. Çağrımıza karşılık 8 Kasımda polisin, yine aynı noktada, bizim Meclisi göreve çağırdığımız noktadan polisin bize cevabı küfürlü konuşma olmuştur, küfürlü anons olmuştur. Şimdi, bunun üzerine söylenebilecek ne var? Küfre karşılık söylenebilecek ne var? Ne söylememizi bekliyorsunuz? Bu küfre karşı nasıl bir karşılık vermemiz gerekiyor, size soruyorum, vicdanınıza soruyorum, insanlığınıza soruyorum? Yüksekova'daki esnafın, halkın duygusunu buradan anlamanızı istiyorum. Taşa mermiyle karşılık verirsiniz, bu küfre neyle karşılık verirsiniz? Hadi size soru, taşa mermiyle karşılık verdiniz raporları ortaya çıktı, polis kurşunuyla 6-7-8 Ekim olaylarında yaşamını yitirenlerin sayısı 17. Taşa mermiyle güzel cevap vermişsiniz. Bu küfre nasıl cevap vereceksiniz? Cevabı size soruyorum. Bu küfrü eğer siz kabul ediyorsanız ben de bir şey demiyorum." sözlerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2014, 11:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER