Bartın Amasra'da maden ocağında patlama: 28 işçi hayatını kaybetti

Bartın Amasra'da Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında patlama meydana geldi. Bakan Koca, 28 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu, madende kalan işçileri kurtarma çalışmaları sürüyor.

Bartın Amasra'da maden ocağında patlama: 28 işçi hayatını kaybetti

Bartın'ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde, yeraltında patlama meydana geldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Bartın'daki patlama sebebiyle can kayıplarımızın sayısı 28'e ulaştı. İstanbul'da 6, Bartın'da 5 olmak üzere toplam 11 hastamızın tedavisi için gereken her şey yapılıyor" dedi.

Bölgeye giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, madende toplam 110 kişinin bulunduğunu açıkladı.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise facianın nedenine ilişkin ''Arkadaşlarımızın ilk değerlendirmesi grizu patlaması olduğu şeklinde'' ifadelerini kullandı.

DHA'nın haberine göre Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde saat 18.45 sıralarında yeraltında patlama meydana geldi. Olay yerine AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi.

Bartın Valisi Nurtaç Arslan bir patlama olduğunu, patlamanın neden kaynaklı olduğunun henüz net olmadığını söyledi.

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ise "Grizu patlaması şüphesi var. İçeride 87 arkadaşımız vardı. 6 tanesi hareketsiz görünüyor. Tahliye ekiplerinin olaya müdahalesi sürüyor" dedi. 

Patlamanın ardından dün gece yapılan ilk açıklamalar ve gelişmelerden başlıklar şöyle:


ÜÇ BAKAN BÖLGEDE 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu patlamanın meydana geldiği işletmeye gitti. 

VALİ ARSLAN, OCAKTAN ÇIKAN İŞÇİYLE GÖRÜŞTÜ

Bu arada Bartın Valisi Arslan, patlamanın meydana geldiği TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’ne geldi. Vali Arslan, maden ocağından çıkan bir işçi ile konuştu. Maden ocağından çıkan işçi, "Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi" dedi.

Patlamayı haber alan çalışanların yakınları ise maden ocağına geldi. Çalışmalar sırasında bazı işçiler ocaktan çıkarıldı. Bir işçi arkadaşlarından destek alarak yürürken, durumunun iyi olduğunu söyledi. Mahsur kalan işçilerin kurtarılması için çalışmalar sürdürülüyor.


 

VALİ ARSLAN: EKSİ 300 KOTTA 44, EKSİ 350 KOTTA 5 KİŞİ VAR

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, patlamayla ilgili "İşletmemizde bir patlama meydana geldi. Henüz patlamanın nedeniyle ilgili net bir bilgi yok. Araştırmalarımız devam ediyor. Patlama eksi 300 kotta gerçekleşti. Eksi 300 kotta 44, eksi 350 kotta 5 kişi vardı, bunlardan 12’si yaralı olarak kurtarıldı ve hastanelerimize sevk edildi. Biz TTK işletmesinin arama- kurtarma ekipleri ve bütün ambulanslarımızla, AFAD ekiplerimizle tamamen seferber olmuş durumdayız. Kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. 12 yaralımızı kurtardık, çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. Sayın Enerji Bakanımız, İçişleri Bakanımız ve Çalışma Bakanımız Amasra’ya gelmek üzere yoldalar" dedi. 

AFAD: BÖLGEYE ARAMA KURTARMA EKİPLERİ YÖNLENDİRİLDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, ''Geçmiş olsun Amasra! Amasra Taşkömürü İşletmesinde henüz belli olmayan bir nedenle patlama meydana gelmiştir. Kütahya, Eskişehir, Zonguldak ve Karabük İl AFAD Müdürleri ile AFAD Sakarya Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü bölgeye yönlendirilmiştir. Kızılay’dan 2 ikram aracı ve 3 personel aracı bölgeye sevk edilmiştir. Sakarya İl AFAD ve Ankara İl AFAD’tan 2 mobil koordinasyon tırı gönderilmiştir. Bölgede herhangi bir iletişim kesintisi olmamakla beraber bölgeye tedbir amacıyla 1 mobil baz istasyonu gönderilmiştir'' ifadelerini kullandı. 

'PATLAMA TRAFODAN KAYNAKLI' DİYEN AFAD TWEETİ SİLDİ

Bu arada AFAD sitesinden yapılan açıklamada patlamanın trafodan kaynaklandığı belirtildi. Ancak daha sonra siteden bu bilginin kaldırıldığı görüldü. 

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2022, 11:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER