Cezaevindeki çocuklar yararına fotoğraf sergisi: Serçelerim

Çocuk hak ihlalleri davalarını takip eden avukat Hasan Erdoğan, dava ve cezaevi ziyareti için gittiği 16 kentin arka sokaklarında çocukları fotoğrafladı. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekmek ve ihtiyaç sahibi çocuklara destek olmak amacıyla fotoğraf sergisi açan Erdoğan, serginin gelirini de Ankara Çocuk Kapalı Cezaevindeki 350 çocuk yararına kullanacak.

Cezaevindeki çocuklar yararına fotoğraf sergisi: Serçelerim

Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı avukat Hasan Erdoğan, “Serçelerim” adını verdiği fotoğraf sergisini açtı. Geliri Sincan F Tipi Cezaevi’ndeki çocuklara aktarılacak olan serginin açılışını Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan yaptı. Açılışa milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda avukat katıldı.

30 YILDA 16 KENTTE FOTOĞRAF ÇEKTİ

Üniversiteye başladığı günden bu yana yaklaşık 30 yıldır fotoğraf çektiğini söyleyen Hasan Erdoğan, barodan bu fotoğrafları sergilemesi yönünde teklif gelince gelirinin Sincan Cezaevi’ndeki çocuklara bağışlanması karşılığında bunu kabul ettiğini aktardı. Erdoğan fotoğraf çekme öyküsünü şöyle anlattı:

“Hem Çocuk Hakları Merkezi avukatı olarak hem de uzun yıllar yöneticilik yaptığım İnsan Hakları Derneği çalışmaları dolayısıyla gittiğim her kente fotoğraf makinemi de yanımda götürdüm. Çocuk cezaevlerinde yaptığım ziyaretlerin ardından o şehirlerdeki arka mahallelere gittim. Çocuklarla oyun oynadım, fotoğraflarını çektim. Buradaki fotoğraflar 1989’dan 2019 yılına, Kırklareli’den Van’a, 16 şehirde çektiğim fotoğraflardan oluşuyor. Sincan F Tipi Cezaevi’nde 350 çocuk var. Bu mevsimde terlikle duran, parayla satılan ikinci battaniyeyi alamayan, ailelerini bile maddi yoksunluktan arayamayan çocuklar var. Bu sergiyi de çocukların durumlarına dikkat çekmek, hak ihlallerine ilişkin kamuoyu oluşturmak ve de karınca kararınca da olsa yardım etmek için açtık.”

Hasan Erdoğan, “Bu sergiyi de çocukların durumlarına dikkat çekmek için açtık” dedi.

‘ÇOCUKLARA ÖZGÜ ADALET SİSTEMİ KURULMALI’

Çocuk cezaevlerinin kapatılması girişimlerinde de aktif rol oynayan Erdoğan, çocuklara cezaevinde yetişkinlerle aynı prosedürün uygulandığına dikkat çekerek çocuklara özgü bir adalet sisteminin bir an önce kurulması gerektiğini söyledi.

Erdoğan “Yasal düzenleme yok ve F tipi cezaevlerinde 3 kişi kalan, hatta tek kalan çocuklar var. Bakanlığın çocuk haklarıyla ilgili çalışmalar yürüten sivil toplum örgütleriyle ortak çalışmalar yapması, cezaevlerini sivil denetime açması gerekiyor” dedi.

‘ÇOCUKLARIN YÜZDE 67’Sİ ÇIKTIKTAN SONRA TEKRAR CEZAEVİNE GİRİYOR’

Cezaevlerinde çocuklar için eğitim ve sosyal aktivite olmadığına dikkat çeken Erdoğan, şunları söyledi:

“Çocukların ne eğitim ne de sağlık hakkı var. Almanya, Avusturya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde çocuk cezaevi denen kurumlar yok. Gençlik mahkemeleri var ve bu kurumlar çocukların tekrar toplumla bütünleşmesini sağlayacak bir sistemle çalışıyor. Türkiye’de cezaevlerinden çıkan çocukların yüzde 67’si tekrar cezaevine giriyor. 28 tane dosyası olan çocuk gördüm. Bu bile sistemin yanlış işlediğinin, cezaevlerinin bir şekilde suça hizmet ettiğinin göstergesi. Ailesiyle iletişimi olmayan, kaderine terk edilmiş çocukların varlığını kamuoyuna duyurmak için bir katkı sağlarsak bile yeterli.” / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2019, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER