'Erdoğan Esad'la dostluğunu yenileyecek'

Independent’ın deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Suriye konusunda Rusya ile ortak adım atacağını yazdı. Antep’teki katliamın ardından Erdoğan’ın dillendirdiği ‘yabancı düşmanlar listesi’nde Esad’ın bulunmadığına dikkat çeken Fisk, Erdoğan’ın Esad ile olan eski dostluğunu yenileyeceğini de öne sürdü.

'Erdoğan Esad'la dostluğunu yenileyecek'

Britanya’nın önemli gazetelerinden Independent’ın Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, Antep Katliamı ve Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendirdiği bir makale kaleme aldı.

Erdoğan’ın ‘düşmanlar listesi’

51 kişinin hayatını kaybettiği Antep’teki saldırının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘yabancı düşmanlar listesine’ dikkat çeken Fisk, şunları yazdı:

“Cumartesi akşamı yaşanan saldırıdan hızla IŞİD sorumlu tutuldu. Ama ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’yi hedef alan ‘terör örgütleri’ listesini genişletti: PKK, IŞİD ve Erdoğan’ın darbe girişiminin arkasında olmakla suçladığı sürgündeki, tuhaf din adamı Fethullah Gülen ile destekçileri.

‘Listede Esad yok’

Bunun, bir düğünde yaşanan katliam için oldukça uzun bir liste olduğunu söyleyen Fisk, lisetede ‘gariplikler’ olduğunu da belirterek, “Daha da ilginci şu; listede Erdoğan’ın son 4 yıldır yok etmeye çalıştığı Esad yönetimi yok” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ziyaretine dikkat çeken Fisk, Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile olan eski dostluğunu yenileyeceğini savunurken, “Sultan, Şam Aslanı ile eski dostluğunu yenilemeyi düşünüyor olabilir mi? Emin olun, düşünüyor” diye yazdı.

Fisk, makalesinde şu değerlendirmede bulundu:

“Suriye rejiminin Gaziantep’teki saldırıyla doğrudan ilişkisi olduğuna çok az sayıda Türk inanacaktır. Ancak St. Petersburg’a Çar Vladimir’i görmeye gittikten sonra Sultan Erdoğan, düşmanlarının sayısını azaltması gerektiğinin farkına varmış gibi görünüyor. Ankara ile Şam’ın – iki tarafın da güvendiği kişiler aracılığıyla- gizlice görüştüğüne dair haberlerse Türkiye’deki Suriyeli muhalifleri paniğe sürüklüyor.

Türkiye-Pakistan benzetmesi

Fisk, makalesinde Türkiye-Pakistan benzetmesi de yaparken, şöyle devam etti:

“IŞİD ile ‘masa altından yaşadığı yakınlaşan’, Kürtlerle savaşı yeniden başlatan ve eski ortağı- yeni ezeli düşmanı Gülen tarafından planlanan darbe girişiminden sağ çıkan Erdoğan’ın yönettiği Türkiye, Pakistan’ın 1980’lerin başlarında Afganistan’a en çok mücahit gönderen ülke olduğu zamanlardaki haline her geçen gün biraz daha fazla benziyor. Savaş sona erse bile Suriye’nin bir daha asla eski Suriye olmayacağı söyleniyor. Ama gerçek şu ki Türkiye de bir daha eski Türkiye olamayacak. O gün geldiğinde Türkiye’nin cumhurbaşkanının kim olduğunu görmek ilginç olacak.”

* Robert Fisk’in bu makalesi BBC Türkçe‘den derlenmiştir. 

Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2016, 10:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER