Küba'nın yeni lideri Miguel Diaz-Canel

Küba'da mevcut Başkan Yardımcısı Diaz-Canel'in Raul Castro'dan sonra başkan olması kesinleşti. Küba Devrimi'nden sonra ilk kez bir Castro ülkenin başında olmayacak.

Küba'nın yeni lideri Miguel Diaz-Canel
Küba Ulusal Meclisi, ülkede Castrolar dönemini sona erdiren toplantısında, Başkan Yardımcısı Miguel Díaz-Canel’i, Devlet Başkanı Raul Castro’nun selefliği oylamasında tek aday olarak belirledi. Böylece Meclis’te yapılacak oylama bir formaliteye dönüştü.

Oylamanın ardından, 1959’daki devrimden bu yana ilk kez bir Castro ülkenin başında olmayacak. Oylama sonucunun duyurulmasından sonra, 86 yaşındaki Raul Castro resmen görevini Diaz-Canel’e devredecek.

Bununla birlikte, Raul Castro 2021’e dek Komünist Parti Genel Sekreterliği görevini yürütecek.

Uzmanlar, yeni devlet başkanı Diaz-Canel’in ülkenin günlük yönetiminden sorumlu olacağını, Raul Castro’nun perde arkasındaki nüfuzunu söyleyeceğini ve büyük ihtimalle genel olarak siyasette son sözü söyleyen figür olacağını söylüyor.

DİAZ-CANEL KİMDİR?

Küba Devlet Konseyi’ne 2013’te atandığında pek bilinmeyen bir isim olan Dial-Canez, daha sonra Raul Castro’nun sağ kolu oldu.

Son beş yıldır Devlet Başkanlığı ve iktidar devri için hazırlanıyordu. Ancak 57 yaşındaki Diaz-Canel’in Başkan Yardımcısı olmasından önce de uzun bir siyasi kariyeri vardı.

Nisan 1960 doğumlu Diaz-Canel elektrik mühendisliği eğitimi gördü ve siyasi kariyerine 20’li yaşlarındayken Santa Clara kentindeki Genç Komünist Birliği’de başladı.

Bir yandan üniversitede mühendislik dersleri veren Diaz-Canel Geç Komünist Birliği’nde giderek yükseldi ve 33 yaşında Genel Sekreter Yardımcısı oldu.

Raul Castro, Diaz-Canel’i “ideolojik sağlamlığıyla” övdü.

YENİ DEVLET BAŞKANI HERHANGİ BİR SİYASET DEĞİŞİKLİĞİ YAPACAK MI?

Ülkenin yeni liderinin, özellikle Raul Castro nüfuzlu bir siyasi güç olarak kaldıkça büyük ihtimalle kısa vadede büyük bir değişiklik yapmayacağı söyleniyor.

Herhangi bir değişim büyük olasılıkla aşamalı ve yavaş olacak. Bununla birlikte Raul Castro göreve geldikten sonra, ağabeyi Fidel Castro döneminde akla bile gelmeyecek reformlar yapmış, özellikle ABD ile yakınlaşma adımları atmıştı. (BBC Türkçe)

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2018, 22:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER