Yargıtay, IŞİD'in Niğde saldırısındaki cezaları onadı

IŞİD'in Türkiye'deki ilk eylemi Ulukışla'daki saldırıyla ilgili davada verilen cezalar kesinleşti. Yargıtay, yerel mahkemenin Benyamin Xu, Çendrim Ramadani ve Muhammed Zakiri'ye verdiği cezaları onadı.

Yargıtay, IŞİD'in Niğde saldırısındaki cezaları onadı
Yargıtay, IŞİD’in Niğde’nın Ulukışla ilçesinde düzenlediği saldırıyla ilgili davada yargılanan üç sanığa verilen cezaları onadı. Yerel mahkeme davanın sanıkları Çendrim Ramadani’ye 5 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 174 yıl 6 ay hapis, Benyamin Xu’ya 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 179 yıl 6 ay hapis, Muhammed Zakiri’ye ise ağırlaştırılmış müebbet ve 124 yıl 6 ay hapis cezası vermişti.

IŞİD’İN TÜRKİYE’DEKİ İLK SALDIRISI

IŞİD’in Türkiye’deki ilk silahlı saldırısı olarak kayıtlara geçen olay, 20 Mart 2014’te Niğde’nin Ulukışla ilçesinde  meydana geldi. K.Ö.’nün yönetimindeki taksi ile İstanbul’a gitmek üzere Hatay’dan yola çıkan Benyamin Xu, Çendrim Ramadani ve Muhammed Zakiri, Ulukışla-Adana Otoyolu’nda rutin yol kontrolü sırasında otomobili durdurmak isteyen güvenlik güçlerine otomatik tüfeklerle ateş açtı.

Saldırıda Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu ile polis memuru Adem Çoban hayatını kaybederken, 7 asker ve bir yolcu otobüsündeki 1 kişi yaralandı. Saldırganlar daha sonra ise gasp ettikleri kamyonun şoförü Turan Yaşar’ı öldürerek kaçtı. Çatışmada yaralan saldırganlar bir süre sonra yakalandı.

YEREL MAHKEMENİN VERDİĞİ CEZALAR

Üç şüpheli Niğde Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada yargılandı. Davanın karar duruşması, 15 Haziran 2016’da yapıldı. Sanıklardan Muhammed Zakiri ile Çendrim Ramadani susma hakkını kullanırken, Benyamin Xu savunmasında “Ben kimseyi öldürmedim” dedi.

Mahkeme, sanık Benyamin Xu’nun 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 179 yıl 6 ay hapis ve 225 bin TL idari para cezası, Çendrim Ramadani’nin 5 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 174 yıl 6 ay hapis ile 225 bin TL idari para cezası ile cezalandırılmalarına hükmetti.

Mahkeme heyeti, Muhammed Zakiri’yi ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 124 yıl 6 ay hapis ve 225 bin TL idari para cezasına, diğer tutuklu sanık Fuad Mövsümöv’ü de 13 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, diğer tutuksuz sanıklar taksi şoförü K.Ö. ile H.Y., K.Y. ve A.Y.’nin ise beraatına karar verdi.

Karar, temyiz başvurusu üzerine Yargıtay 16. Ceza Dairesi’e gitti. Gazete Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre daire, yerel mahkemenin mahkûmiyet ve beraat kararlarının onanmasını kararlaştırdı. Türkiye’nin IŞİD’i 2013’te ‘terör örgütleri’ listesine aldığı anımsatılan kararda, “DEAŞ dünya üzerindeki Müslüman devletleri yıkarak bir devlet kurmayı amaç edinmektedir” ifadesine yer verildi.

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2018, 11:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER