20 yıllık işgalin kaotik sonunun simgesi: Afganistan'ı terk eden son ABD askeri

'Afganistan'ı terk eden son asker' fotoğrafı, ABD'nin Taliban gölgesindeki çekilmesinin simgesi haline geldi. CNN, bu fotoğrafı '20 yıllık savaşın kaotik sonunun kalıcı görüntüsü' olarak yorumladı.

20 yıllık işgalin kaotik sonunun simgesi: Afganistan'ı terk eden son ABD askeri

20 yıllık Afganistan işgaline Taliban'ın gölgesinde son veren ABD'nin ülkeden çektiği son asker, Tümgeneral Chris Donahue oldu. Donahue Afganistan topraklarından ayrılan son ABD askeri olarak tarihe geçerken, Kabil Havalimanı'nın Taliban kontrolüne geçtiği dakikalarda önüne bakarak uçağa tek başına yürürken çekilmiş fotoğrafı, Washington'ın işgaline son veriş şeklinin simgesi haline geldi.

Donahue'nin Afganistan'dan kalkan son C-17 Amerikan kargo uçağının içinden gece görüşü kamerasıyla çekilmiş fotoğrafı, ABD Savunma Bakanlığı tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Amerikan basını, son uçakta Donahue ile ABD'nin Kabil Büyükelçisi Ross Wilson dahil toplamda beş ABD'linin bulunduğunu yazdı.

SON YAPTIĞI ŞEY TALİBAN KOMUTANIYLA KONUŞMAK OLDU

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Kenneth McKenzie, son askerin de çekilmesi sonrası düzenlediği basın toplantısında, "Donahue'nin Afganistan'ı terk etmesinden önce son yaptığı şeylerden biri, koordine olduğu Taliban komutanıyla, saat kaçta çıkacağımızı konuşmak oldu" dedi. McKenzie, ABD güçlerinin çekilmeden önce havalimanında kendilerine ait olan uçakları bir daha havalanamayacak hale getirdiğini ekledi.

UÇAK, HAVA KORUMASI OLMADAN HAVALANDI

Defense News sitesine konuşan bir savunma yetkilisi ise Kabil'de son günlerde IŞİD-H tehdidine karşı havalimanını koruyan C-RAM hava savunma sistemlerinin de son anda termit bombası ile imha edildiğini, son uçağın bu koruma olmadan kalktığını söyledi.

CNN: KAOTİK SONUN KALICI GÖRÜNTÜSÜ

ABD'nin Afganistan'ı 20 yıl önce devirdiği Taliban'a bırakarak çekilmesi ve 'son asker' Donahue'nin Kabil Havalimanı'nın hiçbir tören yapılmadan, tek başına terk etmesi dünya basınınında geniş yer buldu. CNN televizyonu, bu fotoğrafın 'yaklaşık 20 yıl süren savaşın törensiz ve kaotik sonunun kalıcı görüntüsü' olacağı yorumunu yaptı.

BBC: ABD, AFGANİSTAN'IN DEVİRMEK İÇİN SAVAŞA GİRDİĞİ İSLAMCI MİLİTANLARA BIRAKTI

BBC News, 'ABD'nin Afganistan'ı, ülkeye girdiği 2001'de devirmek istediği aynı İslamcı militanlara teslim ederek' çekildiğini belirterek ABD'nin en uzun savaşını 'tartışmalı bir askeri çaba' olarak niteledi.

THE GUARDIAN: UTANÇ VERİCİ ÇEKİLMENİN SİMGESİ OLACAK

The Guardian gazetesi, son ABD askerinin herhangi bir görkem, tören ve zafer emaresi olmadan çekildiğini belirtip, "ABD Merkez Komutanlığı'nın paylaştığı, Donahue’nin tek başına çekildiği fotoğraf, Amerika'nın ülkeden utandırıcı ve şiddetin gölgesinde kalacak şekilde çekilmesini simgeler hale gelebilir" ifadelerini kullandı.

REUTERS SOVYETLERİN ÇEKİLMESİYLE KARŞILAŞTIRDI

Reuters ajansı ise Afganistan'ın 'imparatorluklar mezarlığı' olarak anıldığına dikkat çekti; bununla birlikte Rus General Boris Gromov'un Afganistan'dan çekilen son Sovyet askeri olarak yanında oğlu, elinde kırmızı-beyaz bir çiçek buketi ile Özbekistan'a Dostluk Köprüsü'nden yürüyerek geçtiğini hatırlattı.

Reuters, ABD'nin Kabil'den tahliyesinin kaç kişinin geride kaldığı ve kaç kişinin çıkarıldığı ile yargılanacağı yorumunu yaparken, habere şu ifadelerle son verdi: "Fakat Donahue ile arkadaşları, Kabil'deki son kaotik günlerinin imgelerini taşıyacak; ailelerinin dikenli teller üzerinden bebeklerini onlara vermelerini, iki genç Afgan'ın gökyüzünde yükselen uçaktan düşmesini ve en kötüsü, IŞİD'in 26 Ağustos'ta havalimanının dışında düzenlediği intihar saldırısında onlarca Afgan'ın ve kendilerinden 13 kişinin ölmesini..."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER