Sait Dede: Hakkari'de doğalgaz ihalesi neden iptal edildi?

Halkların Demokratik Partisi Hakkari Milletvekili Sait Dede, Hakkari ve İlçelerine yapılması planlanan ancak iptal edilen doğalgaz ihalesini meclis gündemine taşıdı.

Sait Dede: Hakkari'de doğalgaz ihalesi neden iptal edildi?

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nca (EPDK) 2017 yılında Hakkâri ve ilçelerine doğalgaz temini için ihale yaptığını ancak projenin hayata geçirilmesinde gecikme yaşandığını belirtti.

Daha önce konu ile ilgili Enerji Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması istemi ile TBMM'ye soru önergesi verdiğini anımsatan Dede, önergeye verilen cevapta, "Hakkâri ili Yüksekova ilçesine doğalgaz arzı sağlamaya yönelik olarak yürütülen “Yüksekova Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’’ kapsamında arazi etüt, harita ve kamulaştırma çalışmalarının, 2020 yılı içerisinde yapım ihalesine çıkarılacağı, ancak projede bir gelişme sağlanamadığını ifade etti.

Önergesinde, Hakkâri merkezde sınırlı alanlarda yapılan alt yapı faaliyetlerinin kentin tamamına yayılmadığını belirten Dede, Yüksekova ilçesinde doğal gaz teminine yönelik yapılan ihaleler de iptal edildiğini kaydetti. 

Dede, Enerji Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması istemi ile Meclise verdiği önergesinde şu sorulara yer verildi:

* Hakkâri ve ilçelerine doğalgaz getirilmesine yönelik olarak önergenin verildiği tarih itibariyle bir çalışma var mıdır

* Hakkâri kent merkezinde doğalgaz temin çalışmaları ne aşamadadır? Hangi şirkete hangi bedelle ihale edilmiştir? Projenin teslim tarihi ne zamandır?

* Yüksekova ilçesinde doğalgaz temin çalışmaları ne aşamadadır? Hangi şirkete hangi bedelle ihale edilmiştir? Projenin teslim tarihi ne zamandır? Proje neden iptal edilmiştir? İptal sebebiyle kamunun uğradığı zarar ne kadardır? Yeni ihale tarihi ne zamandır?

* Türkiye’ye İran üzerinden gelen doğalgaz boru hattına çok yakın olmasına rağmen bu zamana kadar Hakkâri ve ilçelerine doğalgaz verilmemiş olmasının sebebi nedir?

* Kış şartlarının ağır geçtiği ve dolayısı ile ısınma sorunun çok önemli olduğu Hakkâri ve ilçelerine doğalgazın halen gelmemiş olmasının sebebi nedir? Hakkâri’ye göre nispeten daha sıcak bölgelere öncelik tanınmasının izahı var mıdır?

* Hakkâri, Yüksekova, Şemdinli, Çukurca ve Derecik merkezlerine doğalgaz teminine ilişkin proje takvimi nedir? Bu minvalde bir proje varsa, başlangıç ve bitiş tarihleri nedir?

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER