ABD: Kaşıkçı-Gülen pazarlığı yapılmıyor

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye ile ABD arasında bir 'Cemal Kaşıkçı-Fethullah Gülen pazarlığı' yapıldığı iddiasını yalanladı. Nauert, bunların bağlantılı konular olmadığını söyledi.

ABD: Kaşıkçı-Gülen pazarlığı yapılmıyor
ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi sonrasında Fethullah Gülen’in iadesi için yeni bir süreç başlatıldığı iddiasını yalanladı. ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, Kaşıkçı’nın öldürülmesi ile Gülen’in durumunun bağlantılı konular olmadığını söyledi; söz konusu haber hakkında Beyaz Saray’la görüştüğünü ve ‘Beyaz Saray’ın bu konuda Türkiye’yle herhangi bir görüşme yapmadığını’ belirtti.


Nauert, “Türk hükümeti Gülen’in iade edilmesiyle ilgili olarak defalarca talepte bulundu. Türkiye’nin bu konuda sunduğu belgeleri değerlendirmeye devam ediyoruz” diye ekledi.

TÜRK YETKİLİ: BÖYLE BİR NİYETİMİZ YOK

Reuters’a isim vermeden konuşan üst düzey bir Türk yetkili de iddiayı yalanladı. Yetkili, Kaşıkçı cinayeti ile Gülen meselesinin bağlantısız konular olduğunu söyleyerek, “Türkiye  hiçbir noktada, Gülen’in iadesi karşılığında Kaşıkçı soruşturmasını engellemeyi önermemiştir. Herhangi bir siyasi veya yasal jest karşılığında Kaşıkçı soruşturmasına müdahale etme niyetimiz yok” dedi.

SUUDİ YORUMCU: KAŞIKÇI’NIN KANI ÜZERİNDEN PAZARLIK YAPILIYOR

Pazarlık iddiası Suudi Arabistan’da da yankı buldu. Ülkenin önde gelen siyasi yorumcularından Abdülrahman el Raşid, Twitter hesabından yapyığı yorumda “Türkiye’nin Cemal Kaşıkçı’nın kanı üzerinden pazarlık yaptığından hiç şüphe duymadım” dedi.

İDDİA NE?

Amerikan haber kanalı NBC News, Donald Trump yönetiminin Ortadoğu’da İran’ı hedef alan politikasında Suudi Arabistan’ı ve veliaht prens Muhammed bin Selman’ı kilit bir müttefik olarak gördüğünü, Türkiye’nin ise Riyad üzerindeki Kaşıkçı baskısını azaltmak için Gülen’in iadesini istediğini öne sürmüştü. Dört farklı kaynağa dayandırılan haberde, Trump yönetiminin Gülen’in iade edilip edilemeyeceği konusunda federal kurumlara araştırma yapma talimatı verdiği belirtiliyordu. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2018, 11:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER