ABD: Operasyonlar Türkiye'yle taahhütlere bağlı yürütülecek

Menbic'in IŞİD'ten kurtarılmasıyla ilgili açıklama yapan ABD, “Operasyonlar ABD ile Türkiye arasındaki taahhütlere bağlı şekilde yürütülecek” açıklamasında bulundu.

ABD: Operasyonlar Türkiye'yle taahhütlere bağlı yürütülecek

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Adrian Rankine-Galloway, Menbic’in Demokratik Suriye Güçleri tarafından IŞİD’ten kurtarılması ve sonrasında atılacak adımlara yönelik soruları yanıtladı

Menbic’teki operasyonların IŞİD’in yenilgiye uğratılmasının yanında kentin kontrolü ile yönetiminin de yerel halka bırakılması amacıyla yapıldığını açıkça belirttiklerini ifade eden Galloway, “Suriye Arap Koalisyonunun, Menbiç’in IŞİD’den kurtarılmasına dönük uzun ve zorlu bir savaşın sonuna yaklaştığını düşünüyoruz. Güçlerin son konuşlandırılması Suriye Arap Koalisyonu ve Demokratik Suriye Güçleri’nin komutasında yapılıyor. Herhangi bir takvime dair spekülasyonda bulunmayacağız” dedi.

ABD’nin, Türkiye’nin IŞİD’e karşı savaştaki ortaklığından memnuniyet duyduğunu ifade eden Galloway, “Bu operasyonların iki ülke arasında verilen sözlerle uyumlu bir şekilde yürütüleceğini açıkça taahhüt ettik. Ankara’yla bu ve diğer konularla alakalı da sürekli iletişim halinde olmaya devam ediyoruz” ifadesini kullandı.

 “Kürtler önemli bir yere sahip”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, Menbic’in IŞİD’den kurtarılmasından sonra atılacak adımlara yönelik, Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin sorularını yanıtladı.

Menbic’in IŞİD’den kurtarılması için verilen mücadelede yer alan Arapların bu ilçeden insanlar olduğunu belirten Trudeau şunları söyledi:

“Araplar evlerini IŞİD’den geri almak için savaşıyorlar. Kürtler ise Demokratik Suriye Güçleri içerisinde önemli bir yere sahip.

“Bununla birlikte, yerli Arapların bölge temizlendikten sonra şehri kurma ve restore etme hakkına sahip oldukları yönünde Kürt liderlerden teminat aldık” diye konuştu.

“Menbiç’in temizlenmesi, IŞİD’in Irak ve Suriye’de kontrol ettiği topraklarla bağlantısını sağladığı ve savaşçı, para, silah ve ihtiyaçlarını burası sayesinde getirip götürdüğü önemli bir yolun kesilmiş olmasını sağlayacak.

“Şehrin temizlenmesi Rakka’nın izole edilmesi ve IŞİD’in Suriye’den temizlenmesi adına da önemli bir adım olacaktır.”

Trudeau, Menbic operasyonunun, koalisyon güçlerinin IŞİD’in Türkiye’ye olan tehdidini azaltmak için yaptığı diğer operasyonlarla uyum içinde olduğunu ve Mara hattındaki muhalifleri desteklediğini söyledi.

Ne olmuştu?

Menbic Askeri Meclisi’nin 1 Haziran’da Menbic’i kurtarmak için IŞİD’e karşı başlatmış olduğu operasyonun 73’üncü gününde Menbic kent merkezi tamamıyla IŞİD’ten kurtarılmıştı.

Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2016, 15:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER