ABD'de Türkiye karşıtı F-35 tasarısı

ABD'de üç senatörden Türkiye'ye karşı yasa tasarısı: F-35'ler satılmasın.

ABD'de Türkiye karşıtı F-35 tasarısı
Washington-Ankara hattındaki gerilim henüz aşılamamışken, ABD’de üç senatörden Türkiye’ye karşı bir adım geldi. Üç senatör, Türkiye’ye F-35’lerin satışının engellenmesi için bir yasa tasarısı hazırladı. Senatörler, yasayı niçin hazırladıklarını açıklarken Türkiye’ye ağır eleştiriler yöneltti.


YASA TASARISI NEYİ ÖNGÖRÜYOR? 

Cumhuriyetçi senatörler James Lankford ve Thom Tillis ile Demokrat senatör Jeanne Shaheen’in hazırladığı tasarı, Amerikan firması Lockheed Martin’in ürettiği F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye transferinin engellenmesi öngörüyor. Yasa tasarısı, 100’den fazla F-35 almayı planlayan Türkiye’nin bu uçakların üretimine katılımının da sınırlandırılması çağrısı yapıyor. Türkiye F-35 üretimine katılan dokuz ülkeden biriyken, yasada parça üreten Türk şirketlerine telif hakkı verilmesinin engellenmesi isteniyor.

NEDEN?

Yasayı hazırlayan üç vekil, ortak açıklamalarında ‘Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın pervasız bir yönetim ve hukukun üstünlüğüne saygı duymayan bir yola girdiğini’ savundu. Senatörlerden Lankford “Türkiye’nin stratejik kararları ne yazık ki Amerikan çıkarlarının giderek daha fazla dışına çıkıyor ve bazen bu çıkarlarla çatışıyor. Bu faktörler, hassas F-35 teknolojisinin Erdoğan rejimine transferini giderek riskli hale getiriyor” dedi. Shaheen ise Amerikalı din adamı Andrew Brunson’ın Türkiye’de tutuklu bulunmasına dikkat çekerek, “Erdoğan’ın ABD üzerinde nüfuz elde etmek için masum Amerikalıları rehin alıp hapse atmayı tercih etmesi hatalı ve yasadışı” ifadelerini kullandı. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2018, 18:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER