Almanya: Türkiye'yi uluslararası hukuku dikkate almaya çağırıyoruz

Türkiye'nin Suriye ve Irak'a başlattığı hava harekatına ilişkin konuşan Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Christopher Burger, "Türkiye'yi uluslararası hukuku dikkate almaya çağırıyoruz" dedi.

Almanya: Türkiye'yi uluslararası hukuku dikkate almaya çağırıyoruz

Almanya hükümeti, Türkiye'nin Suriye ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) düzenlediği hava harekâtı ile ilgili olarak 'uluslararası hukuk' açıklamasında bulundu. Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Christopher Burger, "Türkiye'yi orantılı hareket etmeye ve uluslararası hukuku dikkate almaya çağırıyoruz" diyerek, sivillerin her an korunması zorunluluğuna vurgu yaptı.

'SON DERECE ENDİŞE VERİCİ'

DW Türkçe'nin aktardığına göre, hava harekatı nedeniyle sivillerin öldüğü yönündeki haberlerin 'son derece endişe verici' olduğunu belirten Alman Dışişleri sözcüsü, "Diğer tüm aktörlerle birlikte Türkiye'yi de Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde mevcut gerginliği daha da tırmandıracak hiçbir eylemde bulunmamaya çağırıyoruz" diye konuştu. Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Burger konuyla ilgili olarak, saldırıda PKK ya da PKK'ye yakın grupların sorumluluğuna dair eldeki işaretleri 'son derece ciddiye aldıklarını' belirtti ancak Birleşmiş Milletler (BM) Antlaşması'nın 51'inci maddesi uyarınca 'meşru müdafaa hakkının misilleme hakkını içermediğini' vurguladı.

AVRUPA PARLAMENTOSU'DAN DA 'İTİDAL' ÇAĞRISI

Strasbourg'da düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) genel kurul toplantısının açılışında konuşan AP Başkanı Roberta Metsola'dan da benzer bir açıklama geldi. Türkiye'yi 'uluslararası hukuka saygı göstermeye' çağıran Metsola ayrıca, İranlı yetkililerle ilişkileri askıya aldıklarını duyurdu. Metsola, “Türk makamlarını itidalli olmaya ve uluslararası hukuk ve standartlara saygı göstermeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD VE RUSYA'DAN 'HAREKAT' AÇIKLAMALARI

Sabah saatlerinde ABD ve Rusya'dan da peş peşe açıklamalar gelmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "IŞİD'in yenilgiye uğratılması ortak hedefinin desteklenmesi için Suriye'de gerilimi azaltma çağrısında bulunuyoruz" denilmiş, bakanlık sözcüsü Ned Price, ABD'nin Suriye'deki durumu istikrarsızlaştıracak herhangi bir askeri harekata karşı olduğunu söylemişti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev de, Türkiye'yi Suriye'de 'aşırı askeri güç' kullanmaktan kaçınmaya ve itidal göstermeye çağırmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) başlattığı hava harekatı konusunda Ankara'nın kendilerine önceden bilgi vermediğini söyleyen Lavrentyev, şöyle konuşmuştu: "Türk meslektaşlarımıza, Suriye'nin sadece kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde değil, tüm topraklarda gerilimin tırmanmasını önlemek için belirli bir itidal göstermeleri çağrısında bulunuyoruz."

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2022, 11:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER