AP'de 16'ncı Kürt Konferansı düzenleniyor

Avrupa Parlamentosu'nun gelenekselleşen Kürt Konferansı'nın 16'ıncısı bu hafta Brüksel'de düzenlenecek. Çok sayıda katılımcının konuşma yapacağı konferansta, iki gün boyunca Türkiye'de iç saiyasetten Suriyeli Kürtlere uzanan bir yelpazedeki sorunlar masaya yatırılacak.

AP'de 16'ncı Kürt Konferansı düzenleniyor
Avrupa Parlamentosu’nun ‘Avrupa Birliği, Türkiye, Ortadoğu ve Kürtler’ başlığıyla gelenekselleşen Kürt Konferansı’nın 16’ncısı 5-6 Şubat (çarşamba-perşembe) tarihlerinde Brüksel’de düzenlenecek. Avrupa Birleşik Solu/İskandinav Yeşil Solu’nun (GUE/NGL) desteğiyle yapılacak konferansta çok sayıda konuşmacının katılımıyla Türkiye’de demokrasi, insan hakları, göç krizi, Ankara’nın Suriye’nin kuzeyindeki askeri müdahalesi ve tüm bu meselelerin Kürtlere etkisi ele alınacak.


TUTU, CHOMSKY VE ZANA’NIN HİMAYESİNDE YAPILIYOR

Konferans, Nobel Barış Ödülü sahibi Güney Afrikalı başpiskopos Desmond Tutu, Nobel Ödüllü İranlı insan hakları savunucusu Şirin Ebadi, Avrupa Konseyi İyi Niyet Elçisi Bianca Jagger, dilbilimci ve düşünür Naom Chomsky ile Avrupa Parlamentosu’nun düşünce özgürlüğü için verilen Sakharov Ödülü’nün sahiplerinden, eski HDP milletvekili Leyla Zana’nın himayesinde düzenleniyor.

Kürtçe, Türkçe, Fransızca, İngilizce, Almanca, İspanyolca, Portekizce ve Yunanca simultane tercüme yapılacak olan konferansın açış konuşmacıları şöyle sıralandı: Avrupa Birliği Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC) Başkanı Kariane Westrheim; GUE/NGL’den Avrupa Parlamentosu üyesi Nikolaj Villumsen; Avrupa Parlamentosu Sosyalist ve Demokratlar İlerici İttifakı’ndan (S&D) Andreas Schieder; Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı Grubu’ndan François Alfonsi; Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Dimitrios Papadimoulis.

GÜLİSTAN KOÇYİĞİT VE CİHANGİR İSLAM KATILIYOR, CHP’NİN DE ADI LİSTEDE

Açılışın ardından altı panel düzenlenecek. ‘Türkiye’de Baskı ve Direniş’ başlıklı ilk panelde CHP milletvekili Yıldırım Kaya’nın ‘Türkiye’de İktidarın Merkezi ve Muhalefet’ başlıklı bir konuşma yapmasının planlandığı; Saadet Partisi vekili Cihangir İslam’ın ‘Birlik ile Bölünme Arasında Muhalefet’ ve HDP vekili Gülistan Koçyiğit’in ‘2023 Türkiyesi: Diktatörlük Demokrasiye Karşı’ başlıklı birer konuşma yapacağı belirtildi.

Siyaset bilimci Cengiz Aktar’ın moderatörlüğünde yapılacak olan ‘Türkiye’nin AB’yle Üyelik Müzakereleri, Göç krizi ve Kürtler’ başlıklı paneldeyse bazı Avrupalı vekillerin ‘Göç Krizi ve Avrupa’nın yanıtı’; ‘Üyelik Müzakereleri: Hiç Bitmeyen Hikâye’ ve ‘Kürt Sorunu ve Avrupa: Suçlulaştırma, Barış İnşası için Sorumluluğa Karşı’ başlıklı konuşmalar yapması planlanıyor. Aynı panele, Abdullah Öcalan’ın avukatlarından Newroz Uysal da ‘Kilit Noktası İmralı: Özgürlüğün Gücü’ başlıklı bir konuşmayla katılacak.

Üçüncü panelde ‘Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’deki/Rojava’daki Harekâtı Bağlamında Ortadoğu’ konusu ele alınacak. Dördüncü panelde ‘Türkiye’nin harekâtının kadınlar ve cinsiyet eşitsizliği üzerindeki etkisi’ ele alınacak; Suriye’nin kuzeyindeki özerk yönetimden siyasi temsilciler de katılacak. Beşinci panelde Avrupa Birliği’nin Ortadoğu politikası ve Kürtlerle ilişkileri; altıncı paneldeyse ‘Alternatifler Var!’ başlığı altında Suriyeli Kürtlerin ülkelerindeki iç savaşta kurduğu yönetim modeli ele alınacak. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2020, 16:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER