Avrupa'da İngiltere alarmı: Uçuşlar durduruluyor

İngiltere'de korona virüsünün yaklaşık yüzde 70 oranında daha bulaşıcı olacak şekilde mutasyona uğraması Avrupa'da yeni bir alarm durumuna yol açtı. Almanya, Fransa, İtalya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Bulgaristan İngiltere'ye uçuşları askıya aldı. İsrail, Kuveyt, El Salvador da benzer önlemler açıkladı.

Avrupa'da İngiltere alarmı: Uçuşlar durduruluyor

İngiltere'nin güneyinde korona virüsünün daha hızlı yayılacak şekilde mutasyona uğradığının tespit edilmesi sonrasında Avrupa'da yeni bir alarm hali var. Hollanda ve Belçika İngiltere'den uçuşları askıya alacak. İtalya ve Almanya'nın da aynı yönde bir kararı kısa sürede açıklaması bekleniyor.

SEYAHAT UYARISI DA YAPILDI

Hollanda'dan yapılan açıklamada, ülkede aralık başında Covid-19 pozitif bir kişiden alınan virüs örneğinde, İngiltere'de görülen mutasyonun aynısının tespit edildiği belirtildi. Buna göre, söz konusu mutasyonun Hollanda'da da yayılmaması adına İngiltere'den ülkeye yapılan uçuşlar şu an için 1 Ocak gününe dek askıya alındı. Hollanda hükümeti vatandaşlarına, zorunlu haller dışında İngiltere'ye seyahat etmemeleri için de uyarıda bulundu.

BELÇİKA UÇUŞ VE TRENLERİ ASKIYA ALDI

Belçika da bu geceden itibaren İngiltere'den tüm uçuş ve trenleri askıya aldı. Yasağın şu an için en az 24 saat geçerli olduğu, konunun ayrıntılı değerlendirmesinin sürdüğü belirtildi.

İTALYA: KARAR KISA SÜRE İÇİNDE İMZALANACAK

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi di Maio, yeni mutasyon nedeniyle İngiltere ile uçuşları askıya alacaklarını, Londra'nın bu konuda bilgilendirildiğini söyledi. Di Maio, ilgili kararın bugün imzalanacağını belirtti.

ALMANYA: İNGİLTERE'DEN GELEN UÇUŞLAR YASAKLANDI

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, İngiltere ile hava yolu ulaşımını gece yarısından itibaren durduracaklarını duyurdu.

Spahn, ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, "Gece yarısından itibaren İngiltere'den gelecek tüm uçuşlar yasaklandı. Yarın İngiltere ve Güney Afrika'dan girişleri bir düzenleme ile kısıtlayacağız" ifadesini kullandı. Spahn, kararın Ulaştırma Bakanlığı ile işbirliği içerisinde alındığını ifade etti.

FRANSA: ULAŞIM 48 SAAT DURDURULACAK 

Fransa Başbakanı Jean Castex, İngiltere ile hava, kara ve deniz yolu ulaşımını gece yarısından itibaren 48 saat süreliğine durduracaklarını bildirdi.

Castex, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Yeni sağlık riski göz önüne alındığında, İngiltere'den Fransa'ya tüm ulaşım araçlarıyla insan akışını bu gece yarısından itibaren 48 saat süreliğine durdurduk" ifadesini kullandı. 

AVUSTURYA: BU RADİKAL KARARI ALMAK ZORUNDAYIZ

Avusturya Dışişleri Bakanlığı da mutasyonunun tespit edilmesinin ardından bu ülkeden gelecek uçak seferlerinin yasaklanacağını duyurdu. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İngiltere’de ortaya çıkan mutasyona uğramış Kovid-19 türünün ülkeye girmesini ölmek ve bu tehlikeden halkı korumak için bu ülkeden gelen bütün uçuşların durdurulacağını bildirdi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg de konuya ilişkin basına yaptığı açıklamada, yeni gelişmeye ilişkin İngiliz makamlarıyla görüştüğünü belirterek, "Halkımızı söz konusu tehlikeden korumak için bu radikal kararı almak zorundayız" ifadesini kullandı.

İsrail, Kuveyt ve Bulgaristan ve El Salvador da İngiltere'yle hava yolu ulaşımını durdurma kararı aldı. Bulgaristan 31 Aralık'a kadar İngiltere'den geliş gidişlerin askıya alındığını açıkladı.

İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: YÜZDE 70 DAHA HIZLI YAYILIYOR

İngiltere hükümeti geçtiğimiz hafta, başkent Londra dahil ülkenin güney kentlerinde korona virüsünün daha önceki aylara kıyasla daha hızlı yayıldığını duyurmuştu. Bu durumun, VUI-202012/01 adı verilen bir mutasyondan kaynaklanıyor olabileceği belirtilmişti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson da dün yaptığı açıklamada, mutasyona uğramış varyantın eskiye göre yüzde 70'e varan oranlarda daha bulaşıcı olabileceğini söyledi.

DSÖ: YAKIN TEMAS HALİNDEYİZ

Dünya Sağlık Örgütü ise yeni varyant konusunda İngiliz yetkililerle yakın temas halinde olduklarını duyurdu.

Bu haberin ardından, İngiltere'de Londra dahil birçok güney kentindeki kısıtlamalar sıkılaştırılmış durumda. Ülkede bir yandan da aşılama süreci devam ediyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER