Avrupa Merkez Bankası tarihi faiz artışına hazırlanıyor

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Avrupa Merkez Bankası'nın yüzde 69 ihtimalle tarihinde ilk kez politika faizini 75 baz puan artıracağı tahmin ediliyor.

Avrupa Merkez Bankası tarihi faiz artışına hazırlanıyor

Küresel ekonomi piyasası Avrupa Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararına odaklanmış durumda. Dikkatler Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları ile ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasına çevrildi.

Dünya genelinde devam eden resesyon ve enflasyon endişeleri ise varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. Dün, küresel ekonomiye ilişkin endişelerle Brent petrolün varil fiyatı Ocak 2022'den bu yana en düşük seviyeye inerken, ABD'de enflasyonun yavaşlayabileceği beklentileriyle tahvil ve pay piyasaları alış ağırlıklı bir seyir izledi. AA'nın aktardığına göre, Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard sıkılaşmanın bir noktada riskleri artıracağı uyarısında bulunurken, enflasyonu düşürmek için ise "ne kadar sürerse sürsün" mücadele edeceklerini vurguladı. Politika faizinin daha da artması gerekeceğini belirten Brainard, enflasyonun yüzde 2 hedefine indiğine dair güven sağlamak için para politikasının bir süre kısıtlayıcı olmasının gerekeceğini dile getirdi.

Brent petrolün varil fiyatı dünkü yüzde 5,7'lik düşüşün ardından şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 1,2 üzerinde 88,5 dolardan işlem görürken, dün yüzde 1 yükselen altının ons fiyatı önceki kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 1.715 dolarda bulunuyor.

KANADA MERKEZ BANKASI GECELİK FAİZ ORANINI ARTIRDI

Öte yandan, dünya genelinde merkez bankaları şahin adımlar atmaya devam ediyor. Kanada Merkez Bankası, gecelik faiz oranını 75 baz puan artırarak yüzde 3,25 ile Nisan 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıkardı.

Avrupa'da gözler ECB'nin açıklayacağı para politikası kararlarına ve ECB Başkanı Lagarde'ın açıklamalarına çevrilirken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın yüzde 69 ihtimalle tarihinde ilk kez politika faizini 75 baz puan artıracağı tahmin ediliyor.

Bölgeyi etkileyen enerji krizi ve rekor seviyelerde bulunan enflasyon karşısında Lagarde'ın bankanın tutumuna ilişkin vereceği ipuçları yatırımcıların odağında bulunuyor. 

Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2022, 11:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER