BAE'nin İran Büyükelçisi 6 yıl aradan sonra Tahran'a dönüyor

Birleşik Arap Emirlikleri'nin İran Büyükelçisi Saif Muhammed El Zaabi'nin, önümüzdeki günlerde İran'ın başkenti Tahran'a döneceği açıklandı.

BAE'nin İran Büyükelçisi 6 yıl aradan sonra Tahran'a dönüyor

Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) yapılan açıklamada, ülkenin İran Büyükelçisi Saif Muhammed El Zaabi'nin önümüzdeki günlerde Tahran'a geri döneceği bildirildi. BAE, altı yıldan uzun süre önce İran'la olan diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürmüştü.

BAE Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, BAE'li büyükelçinin İran'da yeniden göreve başlamasının, "İki ülkenin ve bölgenin ortak çıkarları açısından" İran'la ilişkilerin pekiştirilmesine yardımcı olacağı kaydedildi. Suudi Arabistan'ın 2016 Ocak'ta İran'la olan ilişkilerini kesmesi üzerine BAE de İran'la ilişkilerde geri adım atmıştı. Suudi Arabistan'ın tanınmış bir Şii din insanını idam etmesinden sonra Tahran'daki Suudi Arabistan büyükelçiliğinin İranlı protestocular tarafından baskına uğraması, bu kararın alınmasında etkili olmuştu.

BAE, 2019 yılında, Tahran'la yeniden ilişki kurmaya başladı. Bunda, Washington'un İran'la 2015'te varılan nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonra İran Körfezi'nde ve Suudi Arabistan'daki enerji tesislerinde meydana gelen saldırıların etkisi olmuştu. Suudi Arabistan, geçen yıl İran'la ilişkileri iyileştirmek için harekete geçti. Şimdiye kadar iki ülke arasında beş tur doğrudan görüşme yapıldı. Bu görüşmeler, Körfez'deki Arap ülkelerinin 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması çabalarını yakından izlediği döneme denk geldi. Körfez ülkeleri, İran'ın füze programına yer verilmediği gerekçesiyle anlaşmanın hatalı olduğunu savunuyordu.

Körfez ülkelerinden Kuveyt de bu ayın başında 2016 yılından bu yana ilk kez İran'a büyükelçi atadı. Ancak daha sonra Riyad ile dayanışma içinde olmak amacıyla Tahran büyükelçisini geri çekti, ancak dengeli bir dış politika gütmek için İran'la olan ilişkileri korudu. (Amerika'nın Sesi)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER