Üniversite sınavından sonra öğrenciler için asıl sınav 'barınma'

Üniversite için şehir dışından İstanbul'a gelen öğrenciler, yüksek ev ve yurt kiraları nedeniyle barınma sıkıntısı yaşıyor.

Üniversite sınavından sonra öğrenciler için asıl sınav 'barınma'

Üniversite sınavını kazanarak okumak için şehir dışından İstanbul'a gelen öğrencileri, beş bin liraya kiralık bodrum katlar ya da yıllık 30 bin liradan başlayan yurt ücretleri bekliyor. Emlakçılar da yüksek rakamlar nedeniyle 'öğrenci semti' olarak bilinen Çapa'da yaşayan öğrenci sayısının giderek azaldığını söyledi.

'EVLER ÇOK PAHALI MUHTEMELEN TERCİHİM YURT OLACAK'

Evrensel'in haberine göre, Nur Sena Durmaz, Bursa’dan geldi. Durmaz, hukuk fakültesine kayıt yaptıracağını belirterek "Evler çok pahalı, muhtemelen tercihim yurt olacak. Yurt fiyatları da aylık 6-7 bin lira civarı" dedi.

Mustafa Erdeniz Yıldız ise Manisa’dan geldiğini ve Kredi Yurtlar Kurumu yurdunda kaldığını belirterek "Geçtiğimiz yıl yurt ücreti 450 liraydı. Şimdi 800 lira ödüyorum. Eve çıkmayı isterdim ama kira fiyatlarından dolayı ne yazık ki eve çıkamıyorum” diye konuştu.

'ÖĞRENCİLER ARTIK ÇAPA'DA KALMIYOR'

Fatih Çapa’da emlakçılık yapan Melis Tokatlıoğlu, “Buralarda kiralık ev sayısı çok. Kiralık evlerin en kötüsü bile 9 bin 500 lira. Öğrencilere uygun şu anda bir ev var, o da 3 oda bir salon 10 bin lira, o da senelik kontratla. Bir sene sonra hemen zam yapmaya çalışıyorlar. Burada tıp fakültesi olduğu için çok fazla kalan vardı. Ama artık öğrenci yok. Öğrenciler artık Çapa’da kalmıyorlar” dedi.

Emlakçı Neriman Şener ise tek tük kiralık ev olduğunu, onların kirasının 8-10 bin lira arasında değiştiğini dile getirerek “Bodrum katlar var, onlar 5 bin lira. Henüz az gelen öğrenci var ama onlar da ev bulamıyorlar. Şu an bende kiralık 3-4 ev var. Daha önce bu dönemlerde daha çok olurdu” diye konuştu. 

Tüm Yurt İşverenleri Sendikası (TÜYİSEN) Genel Başkanı Ahmet Baydar, bu yıl yurtlara talebin artmasını beklediklerini ifade ederek şöyle konuştu: "Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı olduğumuz için yönetmeliğin verdiği ölçüde zam yapabiliyoruz. Bu sene fiyatlarımızda yüzde 100’e yakın bir artış yaşandı. İstanbul’daki fiyatlar yıllık 30-35 ila 80-100 bin lira bandında. Öğrenci bütçesi açısından belki çok olabilir ama maliyetleri zor karşılıyor bu rakamlar."

'BU ÇOCUKLAR BİR AY NASIL GEÇİNECEK?'

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından yaşanacak yurt krizine dikkat çekerek "Bu yıl yurt başvurularının 3-4 kat artması beklenirken, devlet yurtlarının yetersizliği ve fahiş kiralar barınma krizine davetiye çıkaracak” dedi. Barınma krizinin üniversite öğrencilerini vuracağını belirten Beşevirgen “Asgari ücretli çocuğunu nasıl okutsun?” diye sordu. Yurt bulan öğrencilerin ise devletten aldıkları bursu KYK yurtlarına ödeyeceğini dile getiren Başevirgen “2022-2023 dönemi KYK yurt ücretleri ile ilgili henüz resmi açıklama yok ancak KYK yurt ücretleri yapılan yüzde 80’lik zamla birlikte 500 ila 800l lira arasında olacak. Özel yurt fiyatları ise yıllık 20 bin ile 80 bin lira arasında” diye konuştu.

Bu yıl Türkiye’deki örgün yükseköğretim programlarına 838 bin 892 adayın yerleştiğini hatırlatan Başevirgen şöyle devam etti: “Toplamda 4 milyon öğrenci var ama KYK yurtlarının kapasitesi 750 bin kişi. Sadece bu yıl yerleşen öğrenci sayısı bile KYK kapasitesinden fazla. Aileler ve öğrenciler büyük bir barınma krizi ile karşı karşıya” dedi. Asgari ücretle geçinmeye çalışan bir ailenin, il dışında çocuk okutmasının neredeyse imkânsız olduğunu söyleyen Başevirgen, “Özellikle büyük şehirlerde kiraların yanına bile yaklaşılmıyor. Asgari ücretle geçinen aileler için bu çok büyük bir problem. Gençlerimiz, ailelerine yük olmamak için KYK burslarına başvuruyor. 2021’de KYK kredi-burs ücretleri; lisans 650 lira, yüksek lisans 1300 lira, doktora ise 1950 lira olarak düzenlenmişti. Bu sene KYK lisans öğrencilerine 850 TL, Yüksek Lisans öğrencilerine 1700 TL ve doktora öğrencilerine 2 bin 550 TL kredi-burs verecek. Öğrenciler için bu para çok kıymetli. Ulaşım ve yemek ücretleri de düşünüldüğünde bu çocuklar bir ay nasıl geçinecekler? Her ailenin çocuğunu maddi olarak destekleme imkânı yok. Asgari ücretle geçinenler bunu nasıl yapacak? Birden fazla çocuk okutan aileler hangi birine para yetiştirecek? Yani öğrenci, aldığı 850 TL bursun neredeyse tamamını KYK yurtlarına ödeyerek devletten aldığını yine devletin diğer cebine koyacak. Eline sadece 50 lira kalacak.” 

KYK yurtlarında kalan öğrencilerin sağlıksız, kötü ve hijyenik olmayan yemekler, kalabalık odalar, bozuk elektrik tesisatları ve dökük yurt binalarından yakındıklarını ifade eden Başevirgen "Devlet aldığı yurt parasına rağmen, öğrencilerimize temiz, hijyenik ve sağlıklı bir yaşam alanı sunamıyor. Zamlar geri çekilip bütün KYK yurtları ıslah edilmeli” çağrısı yaptı. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER