Sera-Bir Başkanı Yanmaz: Bu kış domatesin fiyatı 50 lirayı bulur

Sera-Bir Başkanı Müslüm Yanmaz: Yüzde 238 artan bir enerji maliyetiyle, yüzde 250 artan bir gübre maliyetiyle kış geldiğinde domates fiyatı 50 TL olacak.

Sera-Bir Başkanı Yanmaz: Bu kış domatesin fiyatı 50 lirayı bulur

Türkiye İstatistik Kurumu'nun resmi verisine göre temmuz ayı itibariyle üretici enflasyonu yüzde 144,6 olurken, temel gıda ürünlerinin fiyatları paralel olarak artmaya devam ediyor. Yaz aylarında da sebze-meyve fiyatları el yakarken, kış aylarında fiyatların katlanması bekleniyor. 

Üretici enflasyonuna dikkat çeken Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (Sera-Bir) Başkanı Müslüm Yanmaz,  geçen sezon maliyetlerin 3 kat arttığı bir ortamda üretici satış fiyatlarının iki kat arttığını ifade ederek, “Yüzde 238 artan bir enerji maliyetiyle, yüzde 250 artan bir gübre maliyetiyle bizim bu yıl 50 TL’nin altında domates satmamamız gerekiyor. Bu kadar net ifade ediyorum. Aralık-nisan arasında dünyada domates yok. Biz 30 yıldır bu işi yapıyoruz. Kış ayları geldiğinde domates fiyatları yüzünden herkes ayağa kalkacak. Domates fiyatı 50 TL olacak” dedi.

SÖZLEŞMELİ TARIM TEKLİFİ

Hollanda başta olmak üzere Avrupa'dan üreticilerin kendileriyle sözleşmeli tarım yapmak istediğini belirten Yanmaz "Kilogramı 2 eurodan tüm sezonu kapatalım diyorlar. 2 eurodan kapatalım demek bu domates 50-60 TL olacak demek" açıklamasında bulundu. Bloomberg HT'de Tarım-Analiz programına konuk olan Yanmaz, ürettikleri ürünlerin yüzde 10-15'ini iç piyasaya verdiklerini, yüzde 85-90'ını ise ihraç ettiklerini ifade etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER