STK'lardan ortak açıklama: Derecik sınır kapımızı açın artık

Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından Derecik ilçesindeki sınır kapısının açılması talebiyle basın açıklaması düzenlendi.

Şemdinli ilçesinde sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından Derecik ilçesindeki sınır kapısının açılması talebiyle basın açıklaması düzenlendi.

Cumhuriyet Caddesi'nde bir araya gelen STK temsilcileri adına açıklama yapan Hakkâri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin, söz konusu sınır kapısının açılması için imza kampanyası başlattıklarını söyledi.

Kampanya için tüm kesimlerden destek beklediklerini aktaran Tekin, Derecik Sınır Kapısı'nın açılması gerektiğine inandıklarını, ortak taleplerinin de bu olduğunu belirtti. Hakkari'de üretim yapan tesis veya fabrika bulunmadığını hatırlatan Tekin, "Her 3 kişiden 1 kişinin işsiz olduğu ilimizde işsizlik oranı yüzde 30’lardadır. Köyden şehre göç durumlarının çok olduğu ilimiz gençleri de çoğu batıya giderek yaşamlarını idame etmek üzere işçilik yapmaktadır" dedi. 

Tekin şöyle devam etti:

"İlimiz ekonomisinin güçlenmesi, istihdamın artırılması, kaçakçılıktan sınır boyunda yaşanan ölümlerin önüne geçme adına, halen açılması yılan hikâyesine dönüşen ve bir türlü adım atılmayan Derecik sınır kapımızın açılmasını sağlamak, halkın mağduriyetini dile getirmek adına bugün burada halkımızla bir araya geldik. Bulunduğumuz bölgeden, yanı başımızdaki komşu ve akraba ülke Irak Kürt Bölgesi, yürüyerek ulaşabileceğimiz bir mesafededir. Ama maalesef karşı tarafa akrabalarımıza uzun yollar kat ederek ulaşmaktayız.

İki komşu ülkeye sınırı olan, coğrafi konumu itibariyle avantajlı bir yerde olduğumuzu belirtmek isteriz. Yalnız, ne yazık ki önemi çok yüksek, stratejik bir bölgede yaşam sürmemiz, bugüne kadar ilimiz ve bölgemizin ekonomik ve sosyal alanda kalkınmasına fayda sağlamamıştır. Bugün Şemdinli ve Derecik'ten Irak Kürt Bölgesine gitmek için karayoluyla en yakın mesafe,  16 saat uzaklıktadır. Oysaki Derecik sınır kapısı üzerinden, Irak’a ulaşmak 2 saatimizi almaz.

Ekonomik yapının tamamen memur maaşlarına dayandığı bölgemizin en önemli ve tek geçim kaynağı sınır ticaretleridir. Ancak Şemdinli ve Derecik ilçelerimiz, dışa bağımlı Irak ve ciddi bir ticari potansiyel barındıran 80 milyon nüfuslu İran gibi ülkelere sınırı olmasına rağmen, bugüne kadar sınır ticaretlerinden faydalanamamıştır. 

Şemdinli’nin Alan bölgesinde İran ile bir sınır kapısının açılması durumunda Bölgeye ve Ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacağı kesindir. Aynı zamanda Derecik İlçemizde Sınır Kapısı 1998 yılında dönemin hükümeti tarafından resmi olarak açılmış hatta gümrük binası bile inşa edilmişken fiili olarak bir türlü açılamadı. Yine 10 yıl önce Bakanlar Kurulundan geçmiş, resmi gazetede yayınlanmış ve resmi bir sınır kapısı açılmıştı. Ancak buna rağmen fiili olarak Derecik Sınır Kapısı bir türlü faaliyete geçirilememiştir. 

70 bin nüfusu barındıran Şemdinli ve Derecik Halkı tek geçim kaynakları olan bu sınır kapısının artık açılmasını istiyor. Geçim sıkıntısından dolayı kaçak yollarla sınırı geçip ailesinin yaşamını idame etmek için kaçakçılık yapmak zorunda kalan gençlerimiz hayatlarından oldu. Özellikle Derecik ilçemiz başta olmak üzere bölge il ve ilçelerin hemen hemen her ailenin Kürdistan Bölgesi ile akrabalık ilişkileri bulunmaktadır. Bir taziye veya ziyaret için bir kişi köyünün hemen karşısında sınırın diğer tarafında bulunan köye gitmek istediğinde yarım saatlik yolu geçebiliyorken tam 16 saatlik yolu kullanmak zorunda kalmaktadır. Toplumda akrabalık bağlarının kırılmasına neden olan bu durum aynı zamanda temel hak olan akrabayla ticareti de yapılamaz duruma getirmektedir. 
 

Ekonomik olarak geri kalan ilimizin ülke ile entegrasyonunu sağlayacak, ilin kalkınmasına ve zenginleşmesine vesile olacak yatırımların yapılması bölge halkının beklentisidir. Sınır kapılarının açılması en önemli yatırımlardan biri olacaktır. Halkımızın sınır derenin hemen diğer tarafında olan akrabalarının ziyaretine gidebilmesi ve en önemlisi bölgenin kalkınması ve halkın tek geçim kaynağı olan sınır ticaretinin geliştirilmesi için Derecik Sınır Kapısının biran evvel açılması bütün bölge halkının beklentisi ve arzusudur.

Artık hemen yanı başımızda bulunan akrabalarımızla, dostlarımızla, hısımlarımızla, ekonomik ve sosyal alanda bütünleşmek, ticaret yapmak ve ziyaretlerimizi, kardeşliğimizi, dostluğumuzu daha çok pekiştirmek istiyoruz. Derecik sınır kapısının bir an önce açılması için buradan Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere hükümet üyelerine çağrıda bulunuyoruz. Bölgemiz, Geçmişten bu yana birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış, büyük âlimlerin yetiştiği, medrese kültürü olan Ortadoğu ile batıyı birleştiren tarihi ipek yolu güzergâhında olan bir bölgedir. İki ülkeye sınırı olan, coğrafi konumu itibariyle çok avantajlı bir konumdadır.

Bildiğiniz gibi dünyada sınır iller, bağlı oldukları ülkenin en zengin illeri konumundadır. Bugün Türkiye'deki sınır illerimize de bakıldığında  ülkemizin en zengin bölgeleri konumundadır. Ama ne acıdır ki Hakkâri İlimiz Irak ve İran'a sınırı olmasına rağmen Türkiye'nin en yoksul ili konumundadır. Biz artık bu iki ülkeye sınır olmanın avantajlarını kullanarak ilimiz ve ülkemiz ekonomisi ve istihdamına katkı sağlamak istiyoruz. Buradan, tekrar yetkililere seslenmek istiyoruz. Sınır bölgelerinin iki yanında kalan iki ülke iki akraba halkın bölgesel ihtiyaçlarının karşılanması, halkın tüm ihtiyaçlarının karşılıklı temini, güven ortamının da artmasına katkı sağlayacaktır. Sınır kapımızın açılması bölge ve ülke ekonomisine canlılık getireceği ve kaçakçılığın son bulacağına inanarak, derecik sınır kapımızın bir an önce açılması umuduyla tekrar yetkililere rica ediyoruz, tekrar dillendirerek gereğinin biran önce yapılmasını umut ediyoruz. 

Buradan Şemdinli ve Derecik Halkı olarak, başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hükümet Üyelerine ve Irak Kürt Bölgesi Yönetimine çağrıda bulunuyoruz. Artık duyun çığlığımızı. Ve Derecik Sınır Kapımızı artık açın diyoruz. 

Kıymetli Halkımız; şuana kadar sonuçsuz kalan daha önce yapılan bütün girişimlere yenisini ekleyerek, bölge halkı olarak bu talebimizi bir kez daha yineliyoruz. Bu talebimizi Esnaf ve Sanatkârlar Odası öncülüğünde Şemdinli ve Derecik İlçelerimizde esnaflarımızı ve bütün halkımızı kapsayacak şekilde imza kampanyası ile başlatıyoruz. Talebimiz, 10 yıldır resmi olarak açık olan ancak filli olarak bir türlü açılamayan Derecik Sınır Kapısının açılmasıdır. Seçilen mevcut yerde açılamıyorsa, yer fark etmeksizin değişikliğe gidilmesi ve biran evvel açılması talebimizi halkımızla birlikte başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgili bakanlık ve birimlere iletmek istiyoruz. Bu talebimize ilişkin imza kampanyamızı bugün itibarı ile Şemdinli İlçemizde kurulan stantlarımızda başlatıyoruz. Aynı zamanda Derecik İlçemizde de imza kampanyamızı sürdüreceğiz. İlçelerimizin en büyük sorunlarından olan ve bölge kalkınmasında en önemli etken olacak Sınır Kapımızın açılması talepli imza kampanyamıza bütün esnafımızın ve halkımızın destek vermelerini bekliyoruz.  

Bu anlamda katkı sunan bütün kurum, kuruluş ve bireylere şimdiden teşekkür eder, çağrımızın olumlu sonuç almasını umut ediyoruz" 

Açıklamaya Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Pınar, Hakkari Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Abdi Arslan, Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç, Yüksekova Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Selami Durna, siyasi parti temsilcileri, Hakkari Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim kurulu üyesi Ayhan Atsız, İş insanı Etem Er, mahalle ve köy muhtarları, esnaf ve vatandaşlar destek verdi.

İmza kampanyası Şemdinli’den sonra Derecik ve Yüksekova’da da devam edeceklerini belirtiler.

Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2022, 07:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER