Donald Trump tüm eyaletlerde rakiplerine üstünlük sağladı

Ülkenin kuzeydoğusundaki Connecticut, Delaware, Maryland, Pensilvanya ve Rhode Island eyaletlerinde yapılan ön seçimlerde Cumhuriyetçi Parti adayı Trump tüm eyaletlerde kazanırken, Demokrat Part’de Hillary Clinton 4 eyalette, Vermont Senatörü Bernie Sanders ise Rhode Island’da kazandı.

Donald Trump tüm eyaletlerde rakiplerine üstünlük sağladı

ABD’de 8 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçiler ile Demokratların adaylarını belirleme süreci devam ediyor.

Demokrat ve Cumhuriyetçi partili seçmenler ülkenin kuzeydoğusundaki Connecticut, Delaware, Maryland, Pensilvanya ve Rhode Island eyaletlerinde sandık başına gitti.

Cumhuriyetçi Parti kanadında partinin önde giden adayı Donald Trump, tüm eyaletlerde rakiplerine üstünlük sağladı.

Trump, kesin olmayan sonuçlara göre, oyların Connecticut’ta yüzde 58’ini, Delaware’de yüzde 61’ini, Maryland’de yüzde 55’ini, Pensilvanya’da yüzde 57’sini ve Rhode Island’da ise yüzde 64’ünü kazanarak rakiplerini geride bıraktı.

Trump, kazandığı delege sayısını 949’a yükselterek partisinin adaylığını kazanmaya daha da yaklaştı. Trump’ın partinin adayı olabilmesi için bin 237 delegeyi hanesine yazdırması gerekiyor.

Trump’ın rakipleri Teksas Senatörü Ted Cruz’un 544, Ohio Valisi John Kasich’in ise 153 delegesi bulunuyor.

Demokratlar

Demokrat Parti kanadında ise Hillary Clinton, Connecticut, Delaware, Maryland ve Pensilvanya eyaletlerinde rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders’a üstünlük sağladı.

Clinton, partililerin Connecticut’ta yüzde 51’inin, Delaware’de yüzde 60’ının, Maryland’de yüzde 63’ünün ve Pensilvanya’da ise yüzde 56’sının desteğini kazandı.

Demokratların diğer aday adayı Sanders ise sadece Rhode Island’da Clinton’a galip geldi. Sanders eyaletteki partililerin yüzde 55’inin desteğini aldı.

Başkanlık seçimleri

ABD’deki ön seçimler yaz aylarına kadar sürecek.

Ülke genelindeki ön seçimlerin tüm eyaletlerde tamamlanmasının ardından Cumhuriyetçiler, Ulusal Kongresi’ni 18 Haziran’da Ohio’nun Cleveland kentinde, Demokrat Parti de 25 Temmuz’da Pensilvanya’nın Philadelphia kentinde gerçekleştirecek.

En çok delegeyi kazanan aday, başkanlık yarışında önemli bir avantaj elde edecek.

Delege sayısının yeterli olmadığı durumlarda düzenlenen parti kurultayında başkan adayını delegeler değil, parti yönetimi belirliyor.

8 Kasım’da seçilecek yeni başkan Ocak 2017’de göreve başlayacak.

Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2016, 15:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER