'Erbil Ezidileri 5 milyon dolara kurtardı'

IŞİD'in Irak'ta 2014'te esir aldığı yüzlerce Ezidiyi kurtarma çalışmaları sürüyor. Iraklı Ezidi milletvekili Vian Dakhil, Erbil yönetiminin 3 bini aşkın Ezidiyi kurtarmak için 5 milyon dolardan fazla para ödediğini söyledi.

'Erbil Ezidileri 5 milyon dolara kurtardı'
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin, IŞİD’in kaçırdığı Ezidileri kurtarmak için 2014’ten bu yana 5 milyon dolardan fazla fidye ödediği öne sürüldü. Ezidi aktivist ve Irak parlamentosunda milletvekili Vian Dakhil, bu yolla 3004 Ezidi esirin serbest kaldığını savundu.


Erbil’den yayın yapan Rudaw sitesine konuşan Dakhil, IŞİD’in hâlâ esir tuttuğu 3 bin 400 esiri Suriye’de Rakka’ya, Irak’ta Telafer ve Ba’aj bölgelerine götürdüğünü söyleyerek merkezi Irak hükümetine daha fazla yardım çağrısı yaptı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi 2014’te, Ezidi esirlerin yerlerini tespit edip yerel aşiret liderleri aracılığıyla serbest kalmalarının sağlanması için bir ofis kurmuştu. Bu ofisin başkanı Hüseyin Koro ise Rudaw’ın kurtarma çabaları ve fidye ödemeleri hakkındaki soruya yanıt vermeyerek, geriye kalan esirlerin güvenliğine vurgu yaptı. Koro, “Bu insanların IŞİD’den en kısa sürede kurtarılması için görevlendirildik. Birçoğu inançlarından vazgeçmeye zorlandı ve bölgede köle olarak satıldı. Güvenliklerini sağlamak için her yola başvuruyoruz” dedi.

Duhok’taki Ezidileri kurtarma ofisinin verilerine göre, Nisan 2017 sonunda 1589 çocuk, 1076 kadın ve 36 erkek IŞİD’den kurtarıldı. Erbil yönetiminin geçen ay, aylar süren müzakerelerin sonucunda binlerce dolar fidye ödeyerek 36 Ezidiyi erkeği kurtardığı biliniyor. Bu kişiler Ağustos 2014’te IŞİD tarafından esir alınmış ve Musul’un batısındaki Ba’aj bölgesine götürülmüştü. Rudaw’a konuşan yetkililer, ABD’nin bu esirlerin Kürt bölgesine güvenli geçisişini temin etmek için aracılara 60 bin dolar ödeme yaptığını söyledi.

2015’te düzenlenen ilk Ezidi konferansına göre, 2014’te IŞİD’in bölgeyi ele geçirmesi sonrası 430 bin Ezidi yerinden yurdundan oldu; 3 binden fazla kadın ve çocuk kaçırıldı ve yaklaşık 1800 kişi öldürüldü.

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2017, 12:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER