İran'da Mahsa Amini protestoları sürüyor: 'Korkmayın, birlikteyiz'

Mahsa (Jîna) Amini'nin katledilmesinin ardından başlayan protestoların sürdüğü İran'da, göstericiler "Korkmayın, hepimiz birlikteyiz" ve "Diktatöre ölüm" sloganları atıyor.

İran'da Mahsa Amini protestoları sürüyor: 'Korkmayın, birlikteyiz'

İran'da 22 yaşındaki Mahsa (Jîna) Amini'nin ahlak polisi tarafından katledilmesinin ardından Kürt kentlerinde başlayan protestolar ülke geneline yayılırken, insan hakları örgütleri en az 50 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Devlet medyası ise protestolarda 35 kişinin öldüğünü kaydetti. Norveç'in başkenti Oslo merkezli İran İnsan Hakları (IHR) örgütü, İran polisinin protestoculara saldırdığı anların görüntülerini paylaştı.

'PROTESTOCULARA GERÇEK MERMİ SIKILDI'

Protestolar 17 Eylül'den bu yana devam ederken, devlet medyası ölenler arasında 5 güvenlik görevlisinin olduğunu bildirdi. Uluslararası Af Örgütü de 20 kentte protestoculara gerçek mermi sıkıldığına dair kanıt olduğunu açıkladı.

GİLAN'DA 739 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İran'ın yarı resmi Tasnim haber ajansına göre, ülkenin kuzeydoğusundaki gösterilere katılan 739 kişi gözaltına alındı. Gilan Eyaleti Emniyet Müdürü Azizullah Meleki, 'kamu güvenliğini tehdit eden kişilere yönelik polis ve Devrim Muhafızları Ordusu tarafından operasyon düzenlendiğini' belirtti. Meleki, "Bu kişilerden 60'ı kadındı. Bunların büyük bir kısmının Gilan'ın yerlisi olmadığı, kaos yaratmak ve kamusal alanlara ve özel mülklere zarar vermek için diğer kentlerden Gilan'a geldikleri tespit edildi" dedi.

'DİKTATÖRE ÖLÜM'

Dün akşam saatlerinde başkent Tahran'da ve diğer illerde düzenlenen protestolarda "Korkmayın, hepimiz birlikteyiz" sloganları duyuldu. Kadınlar, "Diktatöre ölüm" sloganları eşliğinde başörtülerini ateşe verdi. Öte yandan, Hengaw İnsan Hakları Örgütü dün Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırındaki Oshnaviye (Şîno) kentinin bazı bölümlerinin protestocuların kontrolüne geçtiğini yazmıştı.

REİSİ'DEN 'KARARLI MÜCADELE' AÇIKLAMASI

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ise dün yaptığı açıklamada, ölümlere yol açan olayları 'kargaşa ve kötülük' olarak nitelemiş, kamu güvenliğini tehdit eden kişilerle 'kararlı şekilde mücadele edilmesi' gerektiğini söylemişti.

Amini'nin 17 Eylül'de İran'ın Kürdistan eyaletinin Sakkız kentinde düzenlenen cenaze töreni sonrasında Tahran ve ülkenin batısındaki kentlerde protestolar başlamıştı. / GAZETE DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER