İran'dan kritik hamle: Uranyum sınırı aşıldı, Avrupa tersine çevirebilir

İran, ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilip yeniden yaptırım kararı almasına kritik bir misilleme yaptı. Tahran yönetimi, 2015'te yaptırımların kaldırılması karşılığında kabul ettiği uranyum stok sınırını aştı. İran Dışişleri bu adımla birlikte "Kararımız geri döndürülebilir" açıklaması yaparak, Avrupa ülkelerine 'nükleer anlaşmayı kurtarma' çağrısında bulundu.

İran'dan kritik hamle: Uranyum sınırı aşıldı, Avrupa tersine çevirebilir
İran, ABD’nin tarihi nükleer anlaşmadan çekilip ekonomik yaptırımlar getirmesine tepki olarak, uranyum zenginleştirme oranlarına getirilen kısıtlamayı aştı. Tahran bu adımla, nükleer anlaşma kapsamında yaptırımların kaldırılması karşılığında verdiği uranyum kısıtlaması taahhüdüne uymamış olacak.


Tahran yönetimi haziran ortasında, uranyum zenginleştirme kısıtlamasını yaptırımların kaldırılması karşılığında kabul ettiklerini hatırlatmış ve nükleer anlaşmanın tarafı olan Avrupa ülkelerinin daha fazla adım atmaması halinde, 300 kilogramlık zenginleştirilmiş uranyum stok sınırını aşmaya başlayacaklarını duyurmuştu.

DIŞİŞLERİ: SINIRI AŞTIK, AVRUPA ÜLKELERİ TERSİNE ÇEVİREBİLİR

İranlı kaynaklar bu sabah bu adımı hayata geçirdikleri bilgisini yabancı basına sızdırırken, nükleer anlaşmanın mimarlarından da biri sayılan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif bu iddiayı resmen doğruladı. Zarif’in ofisinden yapılan açıklamada, 2015 tarihli anlaşmanın getirdiği 300 kilogramlık zenginleştirilmiş uranyum stok sınırının aşıldığı ilan edildi. Açıklamada, nükleer anlaşmanın tarafı olan Avrupa ülkelerine de çağrı yapıldı. İran Dışişleri, stok sınırını aşma kararının geri döndürülebilir olduğunu belirterek, Avrupa’ya nükleer anlaşmayı kurtarma çağrısı yaptı.

Öte yandan, Tahran yönetiminin nükleer anlaşmadaki taahhüdlerine uyup uymadığının denetmeni konumundaki Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun, şu an sahada bu sınırın aşılıp aşılmadığını tespit etmeye çalıştığı açıklandı.

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2019, 16:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER