İran'dan kritik uranyum açıklaması: Sınırı aşacağız

ABD'nin baskısı altında olan İran, nükleer anlaşma ile uranyum zenginleştirme oranlarına getirilen kısıtlamaları 27 Haziran itibarıyla aşacağını açıkladı. İran, Avrupa ülkelerinin ABD'nin çekildiği anlaşmayı korumak için somut adım atmamakla suçladı. ABD'ye anlaşmadan çekilme çağrısı yapan İsrail ise Tahran'a yeni yaptırım tehdidi savurdu.

İran'dan kritik uranyum açıklaması: Sınırı aşacağız
ABD’nin tarihi nükleer anlaşmadan çekilmesi sonrası ekonomik ve siyasi baskıyı artırdığı İran’dan yeni bir hamle geldi. İran nükleer sözcüsü Behrouz Kamalvandi, nükleer anlaşma ile uranyum zenginleştirme oranlarına getirilen kısıtlamaları 27 Haziran itibarıyla aşacaklarını duyurdu. İran bu kararla, nükleer anlaşma ile belirlenen uranyum stoku seviyesini aşmış olacak.

Arak Nükleer Tesisi’nde konuşan Kamalvandi, “Bugün 300 kilogramlık zenginleştirilmiş uranyum stok sınırını aşmaya başlayacağız. Süreç 10 gün sürecek. Bir diğer deyişle, bu sınırı 27 Haziran itibarıyla aşmış olacağız” ifadelerini kullandı. Kamalvandi, ABD’nin çekildiği nükleer anlaşmaya hâlâ bağlı olduklarını savunan Avrupa ülkelerine de sitem etti. İranlı sözcü bu ülkeleri ‘ABD yaptırımlarını konuşarak eleştirmeyi bırakıp kendilerine yardım için harekete geçme çağrısı yaptı.

İSRAİL’DEN KARŞI TEHDİT

İran’la yapılan anlaşmaya karşı çıkan, Donald Trump yönetimine de anlaşmadan çekilme için baskı yapan İsrail ise Tahran’ın bu açıklaması üzerine yeni yaptırım çağrısı yaptı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran’ın Amerikan baskısı sonucu aldığı bu karar sonrasında “İran tehditlerini hayata geçirirse uluslararası toplum derhal önceden belirlenen yaptırım mekanizmasına geri dönmelidir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2019, 13:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER