Rusya'da 'seferberlikte ölçüsüzlük' uyarısı: Kabul edilemez

Kriterlere uymayan bazı vatandaşların kısmi seferberlik kararıyla silah altına çağırıldığına dair raporların geldiğini söyleyen Matviyenk, "Bu tür ölçüsüzlükler kesinlikle kabul edilemez" dedi

Rusya'da 'seferberlikte ölçüsüzlük' uyarısı: Kabul edilemez

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısmi seferberlik ilanının ardından Batı ve Ukrayna'dan tepkiler gelmeye devam ederken, Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, açıklanan kriterlere uymayan bazı vatandaşların kısmi seferberlik kararıyla silah altına çağırıldığına dair raporlardan haberdar olduklarını dile getirdi. Konuya ilişkin kamuoyundan gelen tepkileri haklı bulduğunu söyleyen Matviyenko, "Bu tür ölçüsüzlükler kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Telegram'dan yayınlanan açıklamada yerel yetkililere seslenen Matviyenko, "Kısmi seferberliğin uygulanmasında, belirtilen kriterlere tam ve mutlak bir şekilde uyulduğundan emin olun" çağrısında bulundu. Duma Başkanı Vyacheslav Volodin ise bu yönde gelen çok sayıda şikayet üzerine konuyu inceleyeceklerini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna’da Rusya ordusunun kontrolüne geçen toprakların güvenliğini sağlamak için 'kısmı seferberlik' kararı aldıklarını açıklayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kararın çarşamba gününden itibaren geçerli olacağını duyurmuştu. “Batı, Ukrayna ve Rusya arasında barış olmasını istemiyor” diyen Putin, Batı ülkelerinin Rusya’ya şantaj yaptığını savundu.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, kısmi seferberlik kapsamında toplam 300 bin yedek askerin çağrılacağını açıklamıştı. Bakan Şoygu, kısmı seferberliğe tabi olacak kişilerin sadece ‘askerlik yapmış, özel askeri eğitimden geçmiş ya da askeri deneyimi olan kişiler’ olacağını söylemişti. Kısmi seferberlik sırasında göreve çağrılabileceklerin sadece yüzde 1’inin cepheye gönderileceğini kaydeden Şoygu, Ukrayna’ya ilişkin kısmı seferberlikte görevlendirileceklerin öncesinde hazırlık için askeri eğitimden geçireceklerini belirtmişti.

Öte yandan, Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde Rusya'ya katılım için referandumlar da cuma günü başladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER