Rusya: İdlib'de yeni kimyasal saldırı mizanseni planlanıyor, Türkiye engellesin

Rusya, gerilimin yeniden tırmandığı İdlib'de 'silahlı militanlar ile Beyaz Miğferler’in Suriye ordusunu suçlamak için yeni kimyasal saldırı mizanseni planladığını' duyurdu. Açıklamada, şimdiden çekildiği belirtilen görüntülerin ayrıntıları verilip, Türkiye'nin 'provokasyonu önlemek için militanlara baskı yapması' istendi.

Rusya: İdlib'de yeni kimyasal saldırı mizanseni planlanıyor, Türkiye engellesin
Rusya, gerilimin giderek tırmandığı İdlib konusunda yeni bir ‘kimyasal saldırı mizanseni’ uyarısında bulundu. Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, ‘Beyaz Miğferler’in militanlar ile birlikte İdlib’de Suriye hükümet güçlerini ‘zehirli madde kullanırken’ gösteren mizansen videonun çekimlerini tamamladıkları’ yönünde bir açıklama yaptı.


‘TÜRKİYE BASKI YAPSIN’

Açıklamada, “Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, bu provokasyonun tüm katılımcılarını suç dolu planlarından vazgeçmeye, Türkiye tarafını da bu provokasyonu önlemek için İdlib gerilimi azaltma bölgesinin kontrolü altındaki sektöründeki militanlara baskı yapmaya çağırıyor” denildi.

Rusya’nın açıklamasında, şu bilgilere yer verildi: “Saat 16.00 sularında Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi’ne birkaç bağımsız kaynaktan ulaşan bilgiye göre, bugün İdlib’deki gerginliği azaltma bölgesindeki Zerba yerleşiminde Beyaz Miğferler temsilcileri, teröristlerle birlikte hükümet güçlerini sivil halka karşı ‘zehirli madde’ kullanıyormuş gibi gösteren mizansen videonun çekimlerini tamamladı.”

‘SAHTE VİDEO BATI VE ARAP MEDYASINA VERİLMEK ÜZERE HAZIR’

Videoda Suriye Hava Kuvvetleri’nin bilinmeyen ‘kimyasal mühimmatla’ gerçekleştirmiş gibi gösterildiği bombalı saldırının ‘sonuçlarının sahnelendiği’ kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: “Çekilen görüntülerde sarı renk koyu duman içinde üzerlerinde ‘zehirlenme’ belirtileri varmış gibi gösterilen ‘insani zayiat’ olduğu tespit edildi. Şu anda sahte video, Beyaz Miğferler tarafından sosyal ağlarda ve ardından Batı ve Arap medyasında yayınlanmak üzere hazırlanmış durumda.”

Beyaz Miğferler’den yaklaşık 15 kişilik bir grubun 1 Şubat günü İdlib bölgesine geldiği ifade edilen açıklamada, grubun başında, daha önce 4 Nisan 2017 tarihinde Han Şeyhun’daki ‘kimyasal saldırı’ mizansenini yönetenlerden Mahi ed-Din el-Am adlı militanın olduğu kaydedildi.

‘MARET EL ARTIK KÖYÜNDE DÜZENLENECEK’

Açıklamada, “Yeni provokasyonun, yaklaşık 200 kişinin katılımıyla Maret el-Artik köyünde düzenlenmesi planlanıyor. Bunlar, İdlib bölgesine gelen militan yakınları, aralarında çocuklar da var. Hepsi daha önce ülkenin güneyindeki bölgelerden İdlib’e transfer edilmişti” ifadeleri yer aldı.

Merkez, ‘kimyasal saldırı’ çekimlerinin yapılacağı yere iki arazi aracıyla 400 litre kimyasal maddenin getirildiğinin altını çizdi. (Sputnik)

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2020, 17:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER