Şam'dan 'doğrulama': Trump'a asker çekme şartı koşuldu

Trump yönetiminin rehin tutulan Amerikan vatandaşlarını kurtarmak için Şam'la temas kurduğu iddiasına Suriye'nin yarı resmi gazetesi El Vatan'dan doğrulama geldi. El Vatan'a konuşan kaynaklar, iki üst düzey ABD'li yetkilinin ağustosta Suriye Ulusal Güvenlik Şefi Ali Memluk'la Şam'daki ofisinde biraraya geldiğini söyledi. Buna göre, Suriye tarafı ABD'nin teklif ve taleplerini "Önce asker çekin" diyerek reddetti.

Şam'dan 'doğrulama': Trump'a asker çekme şartı koşuldu

ABD'nin rehin tutulan vatandaşlarının serbest bırakılması için Suriye yönetimiyle temas kurduğu iddiasına Şam'dan zımni bir doğrulama geldi. Yarı-resmi El Vatan gazetesi, ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberinde, Amerikalı yetkililerin Şam'ı ziyaret edip Suriye yetkililerle görüştüğü haberinin doğru olduğunu yazdı.

İlk olarak Amerikan gazetesi Wall Street Journal'ın ortaya attığı iddia, Trump'ın Yardımcı Asistanı ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Terörle Mücadele Direktörü Kash Patel'in Şam'ı ziyaret ettiği yönündeydi. Haberde, Suriye'de 2012'de kaybolan gazeteci Austin Tice ve 2017'den beri haber alınamayan Suriyeli-Amerikalı terapist Mecid Kamalmaz'ın serberst bırakılacağı bir anlaşma için görüşmeler yapıldığı öne sürülüyordu. Şam yönetiminin ise Amerikan askerlerinin çekilmesi şartını koştuğu belirtiliyordu.

'PATEL VE CARSTENS MEMLUK'LA GÖRÜŞTÜ'

El Vatan'daki haberde de, Patel'in yanı sıra Trump'ın kaçırılan Amerikalılar için özel elçisi Roger Carstens'in ağustos ayında Şam'ı ziyaret ettiği belirtiliyor. Buna göre iki Amerikalı yetkili, Suriye Ulusal Güvenlik Şefi Ali Memluk ile ofisinde biraraya geldi.

'İLK ZİYARET DEĞİLDİ'

Habere göre, Amerikalı yetkililerin bir dizi konuda farklı teklif ve taleplerde bulundu ancak Suriye tarafı, 'Amerikan işgalci güçlerinin çekilmesi konusu ele alınıp sahada bu yönde somut işaretler görülmeden' herhangi bir öneriyi ele almayı reddetti. El Vatan'ın kaynakları, üst düzey Amerikalı yetkililerin 'Şam'a daha önceden üç benzer ziyarette daha bulunduğunu' da savundu.  / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER