Sudan İranlı diplomatları kovdu

Sudan hükümeti, ülkedeki İran kültür merkezlerinin ‘Şiilik propagandası yaptığı’ gerekçesiyle 72 saat içinde kapatılması için talimat verdi ve İran kültir ateşesiyle diğer diplomatları sınır dışı etme kararı aldı.

Sudan İranlı diplomatları kovdu
 Sudan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkede faaliyet gösteren İran Kültür Merkezlerinin faaliyet alanlarının dışına çıkarak, Sudan’ın ‘kültürel güvenliğine zarar verildiğini’ ve bu merkezlerin artık birer ‘tehdit ofisi’ haline geldiği ifadesi yer aldı.

Açıklamaya göre, merkezlerin kapatılma kararının yanı sıra Hartum'daki Kültür Ataşesi ile merkezlerde çalışan diplomatlara da ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre verildi.

Olayla ilgili İran resmi makamlarından henüz bir açıklama yapılmadı.

Nüfusunun çoğunluğu Sünni olan Sudan ile İran arasındaki ilişkiler, İsrail’in son yıllarda 'terör faaliyetlerini yürüttüğü' gerekçesiyle Sudan’ı hedef ülke haline getirmesi sonrasında gelişmişti.

İran, İsrail’in 2012’de Hartum’daki bir silah fabrikasına hava saldırısı düzenlemesinin ardından Sudan’a Kızıldeniz kıyısında yeni bir hava savunma sistemi kurulmasını önermiş ancak İran’ın Ortadoğu’daki en büyük rakibi Suudi Arabistan’ı kızdırmak istemeyen Sudan yönetimi bu teklifi geri çevirmişti.

Darfur meselesi yüzünden ABD ve Batı’nın yaptırımlarına maruz kalan Sudan, bölgede de yalnızlaşmamak amacıyla İran ve Suudi Arabistan arasında denge politikası izlemeye çalışıyordu.

Sudan’ın aldığı son karar da, Tahran-Riyad rekabetinin gölgesinde alınan bir karar izlenimi yaratıyor.

Tahran-Riyad çekişmesi

İran ve Suudi Arabistan arasında bölgesel konular ve dini aidiyet üzerinden köklü bir rekabet söz konusu.

İki ülke özellikle Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle büyük fikir ayrılığı yaşıyor.

Riyad, Suriyeli muhaliflere yoğun destek verirken, İran, Beşşar Esed rejiminin bölgedeki en büyük destekçisi konumunda.

Son olarak İran’ın eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, 2012 yılında Kral Abdullah’ın daveti üzerine Riyad’a gitmişti.

İki ülke arasında nispeten iyi seyreden ilişkiler 1979’daki İran İslam Devrimi’nin ardından bozuldu.

İlişkiler özellikle Suudi Arabistan’ın 1980-88 yılları arasındaki İran - Irak savaşında Saddam rejimini desteklemesi sonrasında büyük çapta bir rekabete dönüştü.

İran’ın eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, 1999’da Suudi Arabistan’ı ziyaret eden ilk İranlı lider olmuştu.

Son olarak İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suudi Arabistan’a giderek Suudi yetkililerle bölgesel konular hakkında görüşmüştü. /  Al Jazeera 

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2014, 18:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER