Sudan'da eski hükümet üyeleri tutuklandı

Sudan'da protestocuların bir isteği daha yerine getirildi. Eski hükümet üyeleri tutuklandı.

Sudan'da eski hükümet üyeleri tutuklandı
Sudan’da yönetime el koyan geçici askeri konsey, eski hükümet üyelerini tutukladı. Konsey sözcüsü Şemsettin Şanto, yeni başbakanın kim olacağına muhalefetin karar vereceğini söyledi ve onların tercihinin uygulanacağına söz verdi.


Pazar günü bir basın toplantısı düzenleyen geçici askeri konsey temsilcileri, muhalefet partilerinin üzerinde uzlaştığı bir sivil hükümet atayacaklarını söyledi. Konsey sözcüsü Şanto, “Biz başbakan atamayacağız, onlar kendi başbakanlarını seçecek” dedi ve sokaktaki protestoculara, eylemlerini sonlandırmaları için güç uygulamayacaklarını açıkladı.

Şanto öte yandan protestoculara kentlerdeki günlük hayatı engellememe, yol kesme eylemleri yapmama çağrısında bulundu ve ekledi: “Eline silah alanlara hoşgörü gösterilmeyecek.”

Askeri konsey toplantıda bir dizi karar daha açıkladı. Bunlardan bir kısmı şöyle:

  • Medya üzerindeki bütün kısıtlamalar ve sansürlerin kaldırılması
  • Ordu ve poliste yeni yöneticiler atanması
  • Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Servisi’ne yeni yönetici atanması
  • Yolsuzlukla mücadele ve eski iktidar partisini denetlemek için komiteler kurulması
  • Protestocuları destekledikleri gerekçesiyle tutuklanan kolluk kuvvetlerinin serbest bırakılması
  • Diplomatik misyonların gözden geçirilmesi
  • Abdul Fattah Abdulrahman Burhan da Cumartesi günkü konuşmasında siyasi tutukluların derhal serbest bırakılacağını ve protestocuları öldüren kolluk kuvvetlerinin yargılanacağını açıklamıştı.

Sudan’da aylar süren protestolar, 30 yıllık devlet başkanı Ömer El Beşir’in perşembe günü askeri darbe ile görevden alınmasına yol açmıştı. Askeri konsey tarafından tutuklandığı ve güvenli bir yere götürüldüğü açıklanan El Beşir’in nerede olduğu bilinmiyor.

Göstericiler ülkeye sivil bir yönetim gelene kadar sokaklarda kalmaya devam edeceklerini söylüyor. Başkent Hartum’daki Savunma Bakanlığı binası önünde de oturma eylemi sürüyor. (BBC Türkçe)

Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2019, 11:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER