Suriyeli Kürt lider Trump'ın konuşmasına katıldı

ABD'yi ziyaret eden Suriyeli Kürt lider İlham Ahmed, Demokrat Parti'nin başkan adayı vekili Tulsi Gabard'ın davetlisi olarak, Başkan Donald Trump'ın Ulusa Sesleniş konuşmasına katıldı. ABD'li rahip Andrew Brunson da katılımcılar arasındaydı.

Suriyeli Kürt lider Trump'ın konuşmasına katıldı
ABD Başkanı Donald Trump merakla beklenen Ulusa Sesleniş konuşmasını dün Kongre’de yaparken, Suriyeli Kürt lider İlham Ahmed de katılımcılar arasındaydı. Trump’ın Suriye’den çekilme kararının ardından bir süredir Washington’da bulunan Ahmed, Demokrat Parti’den başkan adayı olan Temsilciler Meclisi üyesi Tulsi Gabbard’ın davetlisi olarak Kongre’ye gitti.

‘ARTI 1’ GELENEĞİ

ABD’de Kongre üyeleri, başkanların Ulusa Sesleniş konuşmalarına yanlarında bir kişiyi daha götürebiliyor. Kongre üyeleri, yanlarında götürecekleri ‘artı 1’ olarak genellikle dikkat çekmek istedikleri siyasi konuları gündemde tutmalarını sağlayacak kişileri seçiyor.

İlham Ahmed bir süredir Washington’da.

NEDEN DAVET EDİLDİ?

Tulsi Gabbard’ın da, Trump’ın Suriye’den çekilme kararının IŞİD’le mücadelede ABD’nin ortakları olan Kürtleri zor duruma sokacağına dikkat çekmek için İlham Ahmed’i davet ettiği yorumu yapılıyor. Gabbard Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bu akşam Suriye Demokratik Konseyi’nin Eş Başkanı İlham Ahmed’i, Birliğin Durumu konuşmasında misafirim olarak ağırlayacağım. O, Suriye’de IŞİD’le mücadelenin liderlerinden ve barışın güçlü bir savunucusu” ifadelerini kullandı.

ESAD’LA GÖRÜŞMÜŞ, KİMYASAL SUÇLAMASINI SORGULAMIŞTI

Eski bir asker olan Tulsi Gabbard, ülkesinin Suriye’deki politikalarına yönelik eleştirileriyle tanınan bir isim. Gabbard 2017’de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile biraraya gelmiş, Esad yönetimine atfedilen kimyasal silah suçlamalarını da sorgulamıştı.

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) siyasi kanadı olan Suriye Demokratik Konseyi’nin (SDK) Başkanı İlham Ahmed ise Trump’ın çekilme kararı sonrasında yaklaşık iki haftadır ABD’de temaslarda bulunuyor.

RAHİP BRUNSON DA KONGRE’DE

Öte yandan, cezaevinde tutulması Türkiye ile ABD arasında son yılların en büyük gerilimlerinden birine yol açan Amerikalı rahip Andrew Brunson da Kongre’deydi. Brunson Trump’ın konuşmasına, memleketi Kuzey Carolina’yı temsil eden Cumhuriyetçi Senatör Thom Tillis’in davetiyle katıldı. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2019, 00:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER