Trump, Türkiye'ye vergi muafiyetini kaldırıyor

ABD Başkanı Trump, Kongre'ye gönderdiği mektupla, Türkiye'yi vergi muafiyeti sağlayan programdan çıkarma niyeti olduğunu bildirdi.

Trump, Türkiye'ye vergi muafiyetini kaldırıyor
Türkiye’nin ABD’ye ihracatına darbe vuracak bir gelişme gündeme geldi. ABD Başkanı Trump, Kongre’ye bir mektup göndererek, Türkiye’yi Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) adı verilen ve bazı ürünlerde gümrük muafiyeti sağlayan programdan çıkarma niyeti olduğunu bildirdi.


Trump Kongre’ye gönderdiği mektupta “Türkiye’nin GTS’den yararlanan gelişmekte olan ülkeler listesinde yer almaması gerektiğine karar verdiğim için bu adımı atıyorum. Amerika Türkiye ile adil ve karşılıklı ticarete bağlı kalmaya devam etmektedir” ifadesini kullandı. Trump, GTS programından faydalanan ülkeler listesine alındığından bu yana geçen 45 yılda Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü ve çeşitlendiğini savundu.

TÜRKİYE 1975’TE DAHİL OLMUŞTU

Türkiye ABD’nin 1974 yılında devreye soktuğu Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi programına 1975 yılında dahil oldu. Söz konusu program, aralarında Türkiye’nin de olduğu bazı ülkelere ABD pazarına gümrüksüz giriş olanağı sağlıyor.

Trump, Hindistan’ı da söz konusu programdan çıkarma niyetini Kongre’ye mektupla bildirdi.

BİLDİRİMDEN 2 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

VOA Türkçe’nin haberine göre ABD Ticaret Temsilciliği’nden de konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada Türkiye’nin ekonomik olarak yeterli düzeyde kalkındığı ve ABD pazarına ayrıcalıklı erişimden yararlanmaması gerektiği bulgusu sonrası bu kararın alındığı belirtildi.

Açıklamada bu değişikliklerin Kongre’ye ve her iki ülkenin hükümetlerine yapılacak bildirimlerin üzerinden en az 60 gün geçtikten sonra yürürlüğe gireceği ifade edildi.

Ticaret Temsilciliği, Türkiye ve Amerika arasında yaşanan rahip Andrew Brunson krizi sırasında bazı Türk ürünlerine Amerikan pazarına gümrüksüz erişim imkanı sağlayan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’ne katılımını gözden geçirme kararı almıştı.

İHRACAT NE KADAR ETKİLENECEK?

ABD Ticaret Temsilciliği (USTR) internet sitesinde yer alan verilere göre Türkiye 2017 yılında gümrüksüz ihracat kapsamında ABD’ye 1.7 milyar dolarlık ihracat yaptı. Gümrüksüz ihracat Türkiye’nin ABD’ye toplam ihracatının yüzde 17.7’sini oluşturdu. Sitede geçen yılın verileri yer almadı.
GTS’nin kapsamına giren ürünler arasında otomotiv de bulunuyor. Otomotiv sektörü geçen yıl gümrüksüz ihracat kapsamında ABD’ye 1.1 milyar dolarlık satış yaptı. Türkiye otomotiv ana sanayi ve tedarik sanayi dünya geneline üretim yapıyor. Tofaş Doblo modelini, Toyota ise C-HR modelini Sakarya’da üretip ABD’ye ihraç ediyor.  (DUVAR)
 

Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2019, 16:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER