Yunanistan temerrüde düştü

Euro Bölgesi ülkelerinin maliye bakanlarından oluşan Eurogroup Yunanistan’a yardım programını uzatmayı reddetmesiyle 1. 6 milyar euroluk borcunu ödemeyen Yunanistan temerrüde düştü. Avrupa Merkez Bankası ve IMF’nin dayattığı kemer sıkma paketinin uygulanıp uygulanmayacağına ise Yunanistan halkı karar verecek.

Yunanistan temerrüde düştü

Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) ödemesi gereken 1.6 milyar Euro’luk borç taksidinin son ödeme süresi geçti. IMF, TSİ saat 00.00’dan hemen sonra, Yunanistan’ın borç taksidini ödemediğini açıkladı.

Yunanistanın Brüksel’e yaptığı son teklife de Euro Bölgesi maliye bakanlarından ‘Hayır’ yanıtı geldi.

Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, Euro Bölgesi ülkelerinin maliye bakanlarından oluşan Eurogroup’un Yunanistan’a yardım programını uzatmayı reddettiğini açıkladı.

Telekonferans toplantısında Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras’ın Euro Bölgesi’nin kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) kreditörlüğünde 2 yıllık mali program ve borçların yeniden yapılandırılmasını içeren teklifini görüşen Euro Bölgesi maliye bakanları teklifi kabul etmedi.

Finlaniya Maliye Bakanı Stubb, Tsipras’ın kreditörlere sunduğu yeni teklifin 3 maddeden oluştuğunu, ikisinin Eurogrop’un işine gelmediğini ifade etti.

IMF’den açıklama

IMF de Yunanistan’ın vadesi 30 Haziran’da dolan borçlarını ödemediğini açıkladı.

IMF Basın Sözcüsü Gerry Rice, yaptığı kısa yazılı açıklamada, yaklaşık 1,5 milyar avro değerindeki geri ödemesini gerçekleştirmeyen Yunanistan’ın borçları için ek süre talep ettiğini belirtti.

Söz konusu talebin IMF Yönetim Kurulu tarafından değerlendireceğini kaydeden Rice, Yunanistan’a ancak gecikmiş borçlarını ödemesi halinde finansman sağlanabileceğini bildirdi.

Fitch kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Yunanistan’ın uzun vadeli kredi notunu “CCC”den “CC”ye düşürdü.

Fitch Ratings’ten yapılan yazılı açıklamada, ülkenin kredi notunun indirilmesine gerekçe olarak, Yunanistan hükümeti ve resmi kreditörleri arasındaki müzakerelerin durma noktasına gelmesi gösterildi. Bu durumun, Yunanistan’ın devlet tahvillerini de içeren borç yükümlülüklerini yerine getirememe riskini ciddi derecede yükselttiği belirtildi.

Yunanistan ödemeyeceğini açıklamıştı

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Yunanistan’ın IMF olan ve süresi dün sona eren 1,6 milyar avroluk borcunu ödemeyeceğini açıklamıştı.

Varufakis Yunanistan’ın kreditörlerle son anda mali yardım anlaşmasına varılması olasılığı hakkındaki soruyu ise “Öyle umuyoruz” diyerek yanıtlamıştı.

Obama’dan açıklama

ABD Başkanı Barack Obama, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalması için bir yol bulunması gerektiğini belirterek, “Biz, Yunan hükümeti ve Avrupalı ortaklarımızı müzakereleri sürdürmeleri ve bir çözüm yolu bulmaları için desteklemekteyiz” dedi.

“Burada gerçekten çok zor ekonomik zamanlar geçiren ve Euro Bölgesi’nde kalmak için bir yol bulması gereken bir ülke var. Biz, Yunan hükümeti ve Avrupalı ortaklarımızı müzakereleri sürdürmeleri ve bir çözüm yolu bulmaları için desteklemekteyiz.

Bankalar açılıyor

Diğer yandan Yunanistan’da kapalı olan bankalar da açılıyor.

Emeklilerin banka kartlarına gerek kalmadan da maaşlarını çekebileceklerini ifade eden maliye bakanı 3 gün için toplamda çekebilecekleri paranın ise 120 euro ile sınırlandığını ifade etti.

Şimdi ne olacak?

Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan 1,6 milyar euroluk borcunu ödeyemedi ve temerrüde düştü.

Bir ülkenin temerrüde düşmesi, borçlarını vadesinde ödeyememesi anlamına geliyor.

IMF’ye olan borcun ödenmemesi durumunda ise borç alan ülkelere 30 gün içerisinde vadesi geçmiş borcu ödeme hakkı tanınabiliyor.

Ancak IMF Başkanı Christine Lagarde, Yunanistan’a bu hakkın tanınmayacağını daha önce dile getirmişti.

Avrupa’nın sorunlu ülkelere sunduğu kurtarma paketlerinin şartlarına göre, IMF’ye olan borç zamanında ödenmezse kurtarma paketine katkı veren Euro Bölgesi ülkeleri ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) borçları da zamanında geri ödenmemiş sayılıyor.

Bu tablonun oluşmasıyla birlikte elinde Yunanistan devlet tahvili tutan şahıs ve kurumlar da borçlarının geri ödenmediğini iddia etme hakkına sahip oluyor.

Temerrüde düşen bir ülkeye borç veren herkes, acilen ana para geri ödemesi talep edebiliyor

Yani toplam borcu 320 milyar euro ile milli gelirinin yüzde 177’sine denk gelen Yunanistan, eğer temerrüde düşerse alacaklılar bu tutarın faiz harici ana parasının acilen ödenmesini talep edebilir.

Yunanistan’ın IMF borç taksidini ödeyememesi aynı zamanda IMF tarihinde de bir ilkin gerçekleşmesine yol açacak.

Şu ana kadar hiçbir gelişmiş ülke Fon’a olan borcunu geri ödemede gecikme yaşamamıştı.

Bu konuda bir ilki gerçekleştirecek olan Yunanistan, Sudan, Peru, Liberya ve Zambia gibi ülkelerle birlikte ‘IMF borcunu ödeyemeyen ülkeler’ listesinde yerini alacak.

Ancak Yunanistan ‘taksidi ödeyemiyorum’ dese de IMF ile olan ilişkisi kesilmiyor. Çıkarılan ödeme planına göre ülkenin aldığı yardım paketinin IMF’ye olan son taksidi 2057 yılında.

IMF’ye Yunanistan’dan acilen tüm borcun geri ödemesini talep edecek ya da mevcut geri ödeme takviminin işletilmesini isteyecek.

Halk karar verecek

Avrupa Merkez Bankası ve IMF’nin dayattığı kemer sıkma paketinin uygulanıp uygulanmayacağına Yunanistan halkı karar verecek.

5 Temmuz’da halk, Euro Bölgesi ve IMF’nin ülkeye yeniden nakit aşısını sağlamaları karşılığında Yunanistan’dan istedikleri kemer sıkma önlemlerini oylayacak.

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2015, 11:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER