Zaxo saldırısı: Irak, Konya'da düzenlenecek İslami Dayanışma Oyunları'ndan çekildi

Irak Ulusal Olimpiyat Komitesi (NOCI), Dohuk vilayetinde hafta içi düzenlenen saldırıyı protesto etmek için Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı bir spor turnuvasına katılmama kararı aldı.

Zaxo saldırısı: Irak, Konya'da düzenlenecek İslami Dayanışma Oyunları'ndan çekildi

NOCI tarafından Pazar günü yapılan açıklamada, “Yönetim kadromuz, acil toplandı, burada son krizi tartıştı ve 9 Ağustos’ta Konya’da yapılması planlanan 5. İslami Dayanışma Oyunları’ndan çekilme kararı aldı” denildi.

NOCI’nın açıklamasında, “NOCI’nin kararı, masum Iraklıların kanının dökülmesini protesto etmek için… ve Irak devletinin -hükümet ve parlamentonun- tutumu ve Irak halkının talepleri doğrultusunda alındı” denildi.

Ne olmuştu?

Zaxo bölgesinde düzenlenen saldırıda ikisi çocuk en az 9 kişi hayatını kaybetmiş, 23 kişi yaralanmıştı. Saldırı sonrası Irak’ta 1 günlük ulusal yas ilan edilmişti.

Türkiye’yi suçlayan Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi karşılık verme hakkını saklı tuttuklarını söylemişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “TSK’dan aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir saldırımız olmamıştır” dedi.

Irak, BM Güvenlik Konseyi’ne şikayette bulundu ve konuyla ilgili acil toplantı yapmasını istedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER