Ezidi çocuklar inanç dersi görüyor

İnsanlık düşmanı DAİŞ çetelerinin Şengal’e yönelik işgal saldırısında katliama maruz kalan Êzidi Kürtler, göç ettikleri Batman’ın Beşiri İlçesinde Qorixê Çadır Kentinde çocuklarına Êzidi inancı eğitimini veriyor.

Ezidi çocuklar inanç dersi görüyor

Ortadoğu halkların başına bela olan DAİŞ çetelerinin Şengal’e yönelik gerçekleştirdiği katliamdan sağ kurtulan Êzidi Kürtler, yaşamlarını sürdürdükleri Batman’ın Qorixê Çadır Kentinde kendi dil kültürlerini yaşatmakta ısrarını sürdürüyor. Kürtçe eğitimin yanı sıra günün belirli saatlerinde Êzidi inancı eğitimi de veriliyor. Şengal’de eğitmenlik yapanlar çadır kentte de gönüllü öğretmenlik yapıyor.

Kürtçe eğitimin yanında inanç eğitimi de çocuklara veren gönüllü öğretmen Pir Celal Xêro, 200 çocuğu Êzdayi inancı eğitimi verdiklerini kaydederek, “Şengal’den Batman’a göç ettikten sonra Batman Belediyesi’nin kurduğu kamplarda yaşamaya başladık. Şengal’de çocuklarımıza Kürt dili ve Êzdayi inancı üzerine verdiğimiz eğitimi burada da sürdürmeye karar verdik. Şu an 200 çocuk ana dilinde ilim ve bilimi öğreniyor. Amacımız Êzidi inancını unutmamalarıdır. İnancımızı ve dilimizi çocuklarımıza öğretmemiz çok insani bir durumdur. Ancak Kürt ve Êzidi olmamızdan dolayı 21. yüzyılda tüm dünyanın gözü önünde katliama maruz kaldık. Eğer bugün Êzidi Kürtler, katlediliyorsa bu dünya halklarının tamamının utancıdır, insanlığın dibe vurduğu bir dönemdir. Şayet PKK olmasaydı şimdi tek bir insan kalmamış olacaktı. Batman’da Êzidiler 50 yıl önce yoğun bir nüfusa sahipti ancak sistemlerin bir takım kışkırtmalarıyla anavatanlarını terk etmek zorunda kaldılar. Bu gün ise, tüm inançları ve renkleri kucaklayan halklar mozaiği söz konusudur” diye konuştu.

DAİŞ çetelerinin katliamı nedeniyle Şengalli çocukların eğitimle psikolojik destek vermeye çalıştıklarını ifade eden gönüllü eğitmen Pir Xıdır Xelef, Ezdayi inancında ısrarlarını sürdüreceklerini dile getirerek şunları belirtti: “Biz Şengal’de verdiğimiz eğitimi burada da sürdürüyoruz. Çocuklarımız kendi dil ve kültürü ile büyütmekten başka şansımız da yoktur. Aksi takdirde asimile olurlar. Kültürel zenginliğimizi korumalıyız. Şengal’de Kürtçe, İngilizce ve Êzdayi inanç dersini veriyorduk. Burada da eğitim verebilme olanağını sağladıktan sonra bıraktığımız yerden sürdürüyoruz. Çocuklar, akranlarının katledildiğine tanıklık ettiler, kan gördüler, günlerce dağlarda aç ve susuz kaldılar. Kimisi yanında doğup büyüdüğü ninesi ve dedesi yürüyemediği için bırakıp sürgün oldu. Bu çocukların katliam psikolojisinden kurtulabilmeleri için de eğitim başlıca çözüm yoludur” dedi.

Şengalli çocukların çadır kentte Êzidi inancının temel duasını okuyarak derse başlıyor. İlk okudukları Kürtçe dua şöyle: “Desturê Xwedê, ya Xwedê, her ewe her ewe, ne xwarine ne xwewe. Şevdadinê min, bi nave xwedê Tawisê Melek di rewdewa, şewda dinêmin yek ellah Melek Şêx Hesen heq hebibellah, meqlubê mergehe selah.”

Güncelleme Tarihi: 05 Ocak 2015, 16:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER