36 PKK'li defnedildi

Farklı tarihlerde yaşamını yitiren 36 PKK'linin cenazesi yüzlerce kişi tarafından Bitlis'in "Xerzan Şehitliği"ne defnedildi.

36 PKK'li defnedildi
 MEYADER Bitlis Şubesi öncülüğünde farklı tarihlerde yaşamını yitiren ve yürütülen çalışmalar sonucunda toplu mezarlardan çıkarılan 36 PKK'linin cenazesi Bitlis'e bağlı Olek köyünde bulunan "Xerzan Şehitliği"nde törenle defnedildi. 

Törene Bitlis ve ilçeleri ile çevre il ve ilçelerden gelen yüzlerce kişinin yanı sıra Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Bitlis, Hizan, Mutki, Güroymak, Yolalan ve Ovakışla belediye eşbaşkanları, Yüksekova Belediye Eşbaşkanı Ruken Yetişkin, il genel meclis üyeleri, BDP il ve ilçe yöneticileri, KURDİ-DER, KESK Bitlis Bileşenleri, MEYA-DER yöneticileri katıldı. 

"Xerzan Şehitliği"nin çevresini  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile farklı tarihlerde yaşamını yitiren PKK'lilerin fotoğrafları asıldı. Saat 11.00 sularında mezarlığın karşısındaki dağın yamacında 36 PKK'linin cenazesini teslim alan halk, PKK bayrakları ile süslenen tabutları omuzlarına alarak zılgıt ve sloganlar eşliğinde mezarlığın altında bulunan çadıra getirdi. Burada PKK'liler için kılınan cenaze namazının ardından mezarlığın alt tarafında bulunan yeşil bir alanın içerisinde anma töreni gerçekleştirdi. 

Törende ilk olarak söz alan MEYA-DER Bitlis Eşbaşkanı Nihat Karaba, "Tüm arkadaşlarımızın kemikleri bulunana kadar mücadelemiz devam edecektir" dedi.

Karaba, yaşanan kirli savaşta devletin PKK'lileri katlederek "vahşi" bir şekilde toplu mezarlara koyduğunu hatırlattı. Karababa'nın ardından, 1991 yılında Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Polê köyünde çıkan çatışmada yaşamını yitiren ve toplu mezardan çıkarılan Şadiye Oruç'un (Medya) annesi Lütfiye Oruç söz aldı. 

Oruç, "Biz şehidimizde gurur duyuyoruz ve başımız da her zaman diktir. Onlara yapılan haksızlığı inşallah Allah kabul etmeyecektir. Şehidimiz, tüm Kürdistan'ın şehididir. Kendi halkları için şehit oldular. Geçen yıl bir çocuğumu toprağa verdim şimdi de bir tanesini veriyorum. Tüm şehitler benim evladımdır. 22 yıldır şehit düşmüş kızım. Kızımın kemiklerini hırsızlar gibi alıp geliyoruz. Hepsinin kemikleri karışmış, kemiklerini bile birbirinden ayıramıyoruz. Allah bu haksızlığı inşallah kabul etmez" dedi.
 

1991 Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Tehwan köyünde çıkan çatışmada yaşamını yitiren Abdurahman İnan'ın (Ferhat) annesi Xeme İnan, "Tüm Kürdistan halkının başı sağ olsun. Sadece Şadiye değil tüm şehitler benim çocuğumdur. Bir damla kanımız kalıncaya kadar şehitlerimizin yolunda yürüyeceğiz. Bu güzel davamızın peşini bırakmayacağız. Serok'un başı sağ olsun. Sadece benim değil tüm Kürdistan halkının şehididir. Bu davada boynumuz diktir. Bizler, şeref ve namus yolunda ilerliyoruz" dedi.

PKK'li İnan'ın kızkardeşi Emine Aşkale ise ağabeyi üzerine bestelediği stranı söyledi. 

BDP Bitlis İl Başkanı Mehmet Can Demir ise, Kürt gençlerinin haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı dağlara çıktığını belirtti. Hala toplu mezarlarda PKK'lilere ait kemiklerin olduğunu ifade eden Demir, toplu mezarlarda tüm kemikler çıkarılıncaya kadar mücadele edeceklerini ifade etti. 

Yapılan konuşmaların ardından 36 PKK'linin cenazelerin içinde bulunduğu tabutları omuzlarına alarak mezarlığa doğru yürüyüşe geçen kitle, dualar eşliğinde cenazeleri defnetti. 

Daha önce 156 cenazenin defnedildiği mezarlıktaki PKK'lilere ait cenazelerin sayısı 192'ye yükseldi.ANF

Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2014, 18:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER