ABD Rakka'da YPG'yi 'seçti'!

Washington'la Ankara, IŞİD'e karşı Rakka operasyonunda bir kez daha YPG gerilimi yaşanıyor. ABD'nin Türkiye'ye 'operasyona katılacaksanız YPG'yi kabul edin' mesajı verdiği öne sürülürken, Amerikan Savunma Bakanı Carter da "Rakka'ya, kuşatmayı başarabilecek güçle birlikte gitmeye niyetliyiz" diyerek YPG'ye işaret etti.

ABD Rakka'da YPG'yi 'seçti'!
Irak’ta IŞİD’e karşı Musul operasyonu sürerken, örgütün Suriye’deki kalesi Rakka’ya yönelik harekât ve Türkiye’nin katılımına ilişkin tartışma da kızışıyor. ABD’nin Türkiye’ye, Rakka operasyonuna katılmak istiyorsa YPG’yle aynı safta savaşmayı kabullenmesi gerektiğini ‘bildirdiği’ öne sürüldü. Bu durumun Türkiye için ‘kırmızı çizgi’ olduğu bilinirken, bu iddianın ardından ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’dan da ‘YPG’ye meyleden’ bir açıklama geldi.

Washington Post gazetesinin iddiasına göre, ABD Başkan Barack Obama Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a geçen hafta yaptıkları telefon görüşmesinde, Rakka operasyonuna Suriye’deki Kürt silahlı güçleri Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) de katılmasına karar verildiğini söyledi. Haber Amerikan yönetimi kaynaklarına dayandırıldı. Buna göre, YPG’nin ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG), operasyonun kentin kuşatılmasını içeren ilk aşamasında kullanılması için nihai karar alındı. Haberde, ABD’nin Kürtlerin daha fazla ilerlemesini engellemeyi taahhüt ettiği, Ankara’ya da böyle bir formülle katılmazsa operasyonun dışında kalacağı mesajı verildi.

CARTER: KUŞATMAYI BAŞARABİLECEK GÜÇLE GİDECEĞİZ

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise dün gece yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ‘ilerleyen safhalardaki’ rolüyle ilgili görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Carter, Rakka operasyonunun başlamasının yakın olduğunu da ilan ederek şu ifadeleri kullandı:

“Oraya [Rakka] yakın zamanda, kenti kuşatmayı başarabilecek güçle birlikte gitmeye niyetliyiz. Türkiye’yle, Rakka’nın nihai olarak ele geçirilmesi ve ilerleyen safhalarda oynayabileceği olası rol hakkında görüşmeye devam ediyoruz.”

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, Obama’yla telefon görüşmesi hakkında, “PYD-YPG gibi örgütlere ihtiyacımız yok. ‘Gelin sizlerle beraber Rakka’dan DEAŞ’ı atalım’ dedik” diye konuşmuştu. Bir sonraki açıklamasındaysa Rakka operasyonu konusunda Türkiye’nin karşısına PYD ve YPG’nin yerleştirilmek istendiğini savunarak, “Türkiye’nin karşısında yeni bir terör devleti oluşturmaya çalışıyorlar. Türkiye’nin böyle bir devlete izni olmayacaktır” demişti. (BBC Türkçe, Reuters)

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2016, 08:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER