Adana'da 96 öğrenci gözaltına alındı

Çukurova Üniversitesi’nde Roboski Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmak isteyen öğrencilere faşistler saldırdı. Saldırı sonucunda çok sayıda öğrenci yaralanırken 96 kişi de gözaltına alındı.

Adana'da 96 öğrenci gözaltına alındı

Çukurova Üniversitesi'nde okuyan devrimci, demokrat ve yurtsever öğrenciler tarafından Roboski katliamında yaşamını yitiren 34 kişi için yapılan yürüyüş ve ardından yapılan basın açıklamasına polis ve faşist grup saldırdı. Sloganlar atarak dağılmak isteyen öğrencilere Endüstri ve Çevre Mühendisliği binası önünde barikat kuran polisin arkasında bekleyen ve çatılara çıkan ırkçı grup taş atmaya başladı. 

Polisin ırkçı gruba herhangi bir şekilde müdahale etmediği görülürken, ırkçı grubun Adana Büyükşehir Belediyesi'ne ait yolcu taşıma araçları ile üniversiteye getirildikleri ve herhangi bir müdahalenin yapılmadığı görüldü. Öğrencilerin ırkçı gruba karşılık vermesi üzerine polis de TOMA, plastik mermi ve biber gazları ile öğrencilere müdahale etmeye başladı. 

Kütüphane binası ile dersliklere sığınan öğrenciler, burada da polisin sert müdahalesi ile karşılaştı. Derslikler ile kütüphanenin kapılarının polisler tarafından kırılması ile içeriye biber gazı atıldı. İçerde bulunan çok sayıda öğrenci gazdan etkilenirken diğer öğrenciler de polisin tutumuna tepki gösterdi. 

Kapıların kırılmasının ardından kütüphane ve dersliklere giren yüzlerce polis, devrimci, demokrat ve yurtsever öğrencileri coplarla darp ederek gözaltına aldı. Kütüphanede mahsur kalan bazı öğrenciler, polislerin öğrencilere, "Zorla da olsa bu devleti seveceksiniz" diyerek copla vurmaya devam ettiklerini söyledi. Çok sayıda yaralı öğrencinin de bulunduğu kütüphane binasına 112 Acil Sağlık ekipleri çağrılırken, yaralı olan öğrencilere polis tarafından "Ölün, geberin" denildiği kaydedildi. 

96 öğrencinin gözaltına alındığı belirtilirken, bazı öğrencilerin sadece saçları ve sakalları uzun olduğu ve yeşil parka giydikleri gerekçesi ile gözaltına alındığı belirtiliyor. Bazı öğrenciler, polisin bu uygulamasına tepki göstererek, "Katil polis üniversiteden defol" sloganları attı. Arkadaşının saçı uzun olduğu gerekçesi ile alındığını söyleyen bir öğrenci, polisler tarafından "Seni de alırız" denilerek, küfürlere maruz kalarak, tehdit edildi. 

Gözaltına alma işlemleri sürerken, polisin tutumuna tepki gösteren bazı öğrenciler ile polis arasında çatışmalar yer yer devam etti. 

Olay yerine gelen İHD yöneticileri de, polisin hakaretlerine maruz kalırken, inceleme yapmak amacıyla Endüstri ve Çevre Mühendisliği binası önüne giden İHD heyeti ve DİHA muhabirleri burada linç edilmeye çalışıldı. Ülkücü grubun saldırısı polislerin gözleri önünde yaşanırken, polis ülkücü gruba herhangi bir şekilde müdahale etmedi. Saldırı sonrası İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör, elinden aldığı cop darbesi ile yaralanırken, DİHA muhabirleri kafalarına ve vücutlarının çeşitli yerlerine aldıkları darbeler ile yaralanarak Adana Devlet Hastanesi'nde tedavi edildi. 

Gözaltına alınarak Adana Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen 96 kişi için Emniyet'in önünde toplanan STK ve demokratik kitle örgütleri ile öğrencilere polisin müdahalesi sürüyor. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2014, 14:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER