Alman vekil Aken: Kobani bu bayrakla özgürleştirildi

Alman milletvekili Nicole Gohlke, PKK bayrağını açtığı için dokunulmazlığı kalksın’ kararı Federal Meclis’te kabul edildi. Kararı protesto etmek için PKK bayrağı açan Sol Partili vekil Jan van Aken “Kobanê bu bayrakla özgürleştirildi” dedi.

Alman vekil Aken: Kobani bu bayrakla özgürleştirildi
 PKK bayrağını açtığı için Dokunulmazlık Komisyonu’nun Alman parlamenter Nicole Gohlke hakkında verdiği ‘dokunulmazlığı kalksın’ kararı Federal Meclis’te oy çokluğuyla kabul edildi. Meclisin kararını protesto etmek için PKK bayrağı açan Sol Partili vekil Jan van Aken ise “Kobanê bu bayrakla özgürleştirildi” dedi.

Federal Meclis üyesi Nicole Gohlke 18 Ekim günü Münih'te yapılan Kobanê ile dayanışma eyleminde PKK bayrağını açarak Almanya'nın PKK'ye karşı tavrını protesto etmişti. Kasım ayının ilk haftasında ise Federal Meclis’in Dokunulmazlık Komisyonu Gohlke'nin dokunulmazlığının kaldırılmasına karar vermişti.

AKEN: DOKUNULMAZLIK DOSYASI SAÇMA-SAPAN

Gohlke’nin ‘dokunulmazlık’ dosyası bugün genel kurulda görüşüldü. Dosyayı gündemine alan genel kurulda söz alan Sol Partili parlamenter Jan van Aken Merkel hükümetinin PKK’ye yönelik politikasına sert eleştiriler yöneltti. Gohlke’nin PKK bayrağı için hakkında dokunulmazlık kararını verildiğini hatırlatan Aken devamla şöyle konuştu:

“Dokunulmazlığın kaldırılmasına karşı çıkıyoruz çünkü PKK DAİŞ’e karşı etkili bir mücadele veriyor. Ayrıca PKK yıllardır ateşkes ilan etmiş durumda ve Türk hükümeti PKK lideri Abdullah Öcalan ile barış süreci için müzakere ediyor. Bu nedenle dokunulmazlık dosyasını saçma-sapan buluyorum. Hangi bayrağın yasaklı olduğunu bulmak için Anayasa Koruma Örgütü’nün raporlarını karıştırdım ve bayrağı buldum.”

Aken bu sözlerden sonra beraberinde getirdiği A4 büyüklüğündeki PKK bayrağını genel kurula gösterdi. “Bu bayrak altında savaşanlar yüzbinlerce Ezidî’nin hayatını kurtardı ve Kobanê bu bayrakla özgürleştirildi” diyen Aken’e oturuma yöneten Federal Meclis Başkan Yardımcısı Edelgard Bulmahn müdahale etti.

“KAUDER’İN DE DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILSIN”

Bulmahn “Sayın Aken lütfen o bayrağı indirin” şeklindeki müdahalesine Aken “Sözlerime devam etmek istiyorum” diye konuştu. ABD’nin bu bayrak altında Kobanê’de savaşanlara yardım ettiğini hatırlatan Sol Partili Aken hükümet partisi CDU/CSU’nun Grup Başkan Yardımcısı Volker Kauder’in de dokunulmazlığının kaldırılmasını isteyerek şöyle konuştu:

“Sayın Kauder, sizin de dokunulmazlığınız kaldırılmalı. Siz PKK’ye de silah verilmesini isteyerek bir tartışma başlatmıştınız. Eğer biz bu mantıkla gidersek siz de terörist bir örgüte destek vermiş oluyorsunuz. Sayın Kauder Gohlke’nin dokunulmazlığının kaldırılmasına karşı çıkmalı. Kauder ve Gohlke yalnız değiller, Almanya’da yüzbinlerce kişi kriminalize edilmemeyle karşı karşıya olmalarına rağmen PKK’ye sempatilerini açıkça gösteriyorlar.”

HÜKÜMET PARTİLERİ ‘EVET’ DEDİ, YEŞİLLER ÇEKİMSER KALDI

Daha sonra söz alan CDU/CSU’nun Grup Başkan Yardımcısı Volker Kauder ise Sol Partili Aken’in sözlerine yanıt verdi. “Hayatımda ilk kez Federal Meclis’te böyle bir şeyle karşılaşıyorum” diyen Kauder hakkında bir soruşturma kararının olmadığını söyleyerek Gohlke hakkında verilen dokunulmazlık kararını savundu.

Oturumda söz alan Sol Parti Gurup Başkanı Gregor Gysi ise Dokunulmazlık kararının onaylanmaması halinde topluma önemli bir mesajın verileceğini söyledi. Yeşiller Partisi adına konuşan Britta Hasselmann ise siyasetin hukuka alet yapılmaması gerektiğini savunarak parti olarak oylamada çekimser oy kullanacaklarını bildirdi.

Oturumda yaklaşık 20 dakika süren tartışmaların ardından Federal Meclis Dokunulmazlık Komisyonu’nun Nicole Gohlke hakkında verdiği ‘dokunulmazlığı kalksın’ kararı oylama sunuldu. Oylamada koalisyon hükümeti partileri CDU/CSU ve SPD “evet” oyu kullanırken, Yeşiller Partisi üyeleri çekimser kaldı. Sol Parti grubu ise karara toplu şekilde “hayır” oyu kullandı.

SAVCI ARTIK GOHLKE İÇİN CEZA İSTEYEBİLİR!

Meclisteki bugünkü prosedürden sonra Münih savcılığı Gohlke hakkında cezai soruşturma açabilecek. Gohlke’ye destek vermek amacıyla Federal Meclis binasında PKK bayrağı açan 10 Sol Parti üyesi parlamenter hakkında da Aralık ayında soruşturma kararı verilmişti. Benzer bir karar Ocak ayında Hamburg Eyalet Meclisi üyesi Cansu Özdemer hakkında da verilmişti. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2015, 12:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER