Amed Suriçi'ndeki metruk yapılar tehlike saçıyor

Amed’in Alipaşa –Lalebey ve Suriçi Cevatpaşa mahallerinde ki metruk yapılar tehlike saçıyor. Bu mahallelerde ikamet eden semt sakinleri ve özellikle çocuklar ciddi anlamda risk altında.

Amed Suriçi'ndeki metruk yapılar tehlike saçıyor
Amed’in Alipaşa –Lalebey ve Suriçi Cevatpaşa mahallerinde ki metruk yapılar tehlike saçıyor. Bu mahallelerde ikamet eden semt sakinleri ve özellikle çocuklar ciddi anlamda risk altında.


Yapımına yaklaşık üç yıl önce Toplu Konut İdaresi  (TOKİ) tarafından başlanan, Amed  Surları'nı gecekondulardan kurtarmak iddiasıyla Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkımı yarım bırakılan metruk binalar semt sakinleri ve özellikle de çocuklar için tehlike saçıyor. Mahalleler görüntü itibariyle savaş alanını andırıyor.

Yıkılan yapıların tam anlamıyla yıkımlarının gerçekleştirilmemesi nedeniyle zaman zaman göçüklere de sebep oluyor. Yaşanan bu durumda Alipaşa, Lalebey ve Cevatpaşa mahallelerinde ikamet eden yurttaşları sağlık açısından ciddi anlamda tehdit ediyor. Yaşanan göçüklerde şu ana dek herhangi bir yurttaşın zarar görmemesi ise tamamen bir şans.

ÇOCUKLAR TEHLİKE ALTINDA

Yıkımın tam olarak yapılmadığı alanları çocuklar oyun sahası olarak kullanıyor. Yaşanacak olası göçüklerde alanda oyun oynayan çocukların yaşamını ciddi bir şekilde tehdit ediyor.

Kentsel dönüşüm iddiasıyla yıkımı tam olarak gerçekleştirilmemiş yapıların oluşturduğu ince toz taneleri ve kirlilik çevrede oturan yurttaşların sağlığına değişik yönlerden zarar veriyor. Metruk yapıların oluşturduğu molozlar dışında bazı yurttaşların alanı moloz döküm yeri olarak kullanması alanın çöp sahası olmasını sağlıyor.

SU TÜKETİMİ OLDUKÇA FAZLA

Metruk yapıların oluşturduğu toz kirliliği nedeniyle semtte su tüketimi de oldukça fazla. Oluşan kirlilikten de en fazla etkilenenler kadınlar oluyor. Tozun yarattığı kirlilikten dolayı her zaman temizlik yapmak zorunda olduklarını ifade eden kadınlar, özellikle rüzgarlı günlerde daha sık temizlik yapmak zorunda olduklarını belirtiyor.

MADDE BAĞIMLILARIN UĞRAK MEKANI

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında bulunan mahalle sakinleri oluşan bu olumsuz tablodan dolayı oldukça kaygılı.

Semt sakinlerinin anlatımına göre oluşan metruk yapılar madde bağımlılarının sıkça kullandığı mekanlar haline dönüşüyor.  Oluşan bu durumun özellikle semtte bulunan çocukları daha fazla etkilediğini vurgulayan semt sakinleri mahallede bulunan çocukların ciddi anlamda risk altında olduklarını belirtiyor.

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2014, 08:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER