Amin: Uluslararası kamuoyu Türkiye'ye baskı yapmalı

Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Jabar Amin, Kobani’ye saldıran DAİŞ çetelerine Türkiye’nin hala askeri ve lojstik desteği vermeyi sürdürdüğünü belirtti.

Amin: Uluslararası kamuoyu Türkiye'ye baskı yapmalı
Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Jabar Amin, Kobani’ye saldıran DAİŞ çetelerine Türkiye’nin hala askeri ve lojstik desteği vermeyi sürdürdüğünü belirterek Kürtlere karşı düşmanca tutumundan vazgeçmesi için uluslararası kamuoyunun Türkiye’ye baskı yapmasını istedi.


Kobani’deki son gelişmelerle ilgili ANF’nin sorularını yanıtlayan Amin, “Avrupa Birliği’nde dolaylı ve dolaysız olarak DAİŞ teröristlerine silah veren ve yardım eden bir ülkeyi istemiyoruz. Bugün Kobani’nin DAİŞ çetelerinin saldırılarından korunması için alınması gereken önlemlerin başında DAİŞ çetelerine yardımın, özellikle de Türkiye’nin yardımının kesilmesi geliyor. Bunun gerçekleşmesi için AB ve Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye baskıları artırması gerekir “dedi.

Amin, ABD’nin sadece Suriye’nin güneyinde DAİŞ çetelerinin üslerini vurmasının yeterli olmadığını, üç koldan Kobani’ye saldıran DAİŞ çetelerinin vurulmasına öncelik verilmesi, Rakka’dan Kobani’ye DAİŞ’ın güç göndermesinin engellenmesi gerektiğini söyledi.

Recap Tayyip Erdoğan’ın New-York’ta DAİŞ çetelerini terörist olarak adlandırmasını ve Türkiye’nin koalisyonun içinde aktif rol üstleneceği yolundaki açıklamalarını kuşkuyla karşılamakla beraber olumlu bulduğunu söyleyen Amin, “Ama bunun yapılıp yapılmayacağı önemli. Onun dediklerine fazla güvenmemek gerekir. Ne yaptığını kontrol etmemiz gerekir. DAİŞ’a hala silah veriyor mu? Yaralı çetecilerin tedavileri hala sürdürülüyor mu? Bizim için bunların sona ermesi önemli.” şeklinde konuştu.

Amin, Kobani’nin bir trajedi, felaket ve soykırıma uğrama riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor ve bunun engellenmesi için Birleşmiş Milletler’in derhal askeri müdahalede bulunması gerektiğini söylüyor.

Çevre Partisi Yeşiller’in bu konuda ne gibi somut girişimlerde bulunduğu sorumuzu da “Bir kaç gün önce açıkca tavır aldık. DAİŞ’ın saldırılarını kınadık ve dış dünyanın sorumluluğunu üstlenmesini istedik. Biz parti olarak her zaman Kürt halkının yanında olduk. Kobani’ye saldırılar ilk başladığında tutum alınmasını da ilk olarak biz talep ettik. Her türlü yöntemin kullanılarak teröristlerin durdurulmasını istedik” şeklinde cevaplıyor.

Önümüzdeki hafta Yeşiller ile birlikte Sosyal Demokrat İşçi Partisinin hükümet kurmalarından sonra İsveç’in Türkiye politikasında bir değişiklik olup olmayacağı sorusunu da yönelttiğimiz Amin, haftaya Cuma günü yeni hükümetin açıklanmasını planladıklarını belirterek konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Hükümetin ilk işlerinden biri Türkiye’nin DAİŞ ile ilişkisini kesmesi talebi olmalı. Ama aynı zamanda Kobani’deki halka destek vermeli. Bu şekilde Kürtlerin üzerlerindeki baskılar azalır. DAİŞ teröristleri üzerindeki baskılar artar. Ben yeni kurulacak hükümetin 8 yıl iktidarda kalan sağcı hükümetten farklı bir dış politika yürüteceğine inanıyorum. İstifa eden hükümet oldukça Türkiye yanlısıydı. Kürt sorununda fazla bir girişimde bulunmadı. YPG ve diğer Kürt örgütlerine destek vermedi. Bu hükümetin gerekli desteği vermesini umut ediyorum.”

Amin’in Kobani’de direnen gerillalara ve halka mesajı ise kısa ve net: “Direnin, yanlız değilsiniz. Sizlerin yanınızdayız. Dış dünya DAİŞ teröristlerine karşı seferberlik hazırlığında.” / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2014, 15:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER