Anlı: Afrin'i yalnız bırakmayın

Afrin Kantonu'na ziyaret eden Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Afrin’in kuşatmadan dolayı ciddi sıkıntılar içinde olduğunu ifade ederek DAİŞ’e karşı direnişte dünyaya model olan bu kantonun yalnız bırakılmaması gerektiğini belirtti.

Anlı: Afrin'i yalnız bırakmayın
 Rojava’nın Afrin kantonuna ziyarette bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Afrin’in kuşatmadan dolayı ciddi sıkıntılar içinde olduğunu ifade ederek DAİŞ’e karşı direnişte dünyaya model olan bu kantonun yalnız bırakılmaması gerektiğini belirtti. 

Beraberindeki bir heyetle Afrin kantonuna bir günlük bir ziyaret gerçekleştiren Anlı, temasları ve gözlemleri konusunda açıklamalarda bulundu. Afrin’e ziyaretlerinden çok memnun kaldıklarını belirten Anlı, Kürdistan’ın en güzel yerlerinden biri olan bu coğrafyaya ziyaretlerinin çeşitli nedenlerden dolayı geciktiğini ancak Kobanê zaferinden sonra bölgeye gelebildiklerini belirtti. 
Kuzey Kürdistan’daki yerel yönetim tecrübelerini Afrin’e aktarmak istediklerini ifade eden Anlı “Ancak Rojava kantonlarımızdan olan Afrin’de de sistemin geliştiğini gördük. Mücadele de gelişmiş. Kendini örgütlemede gelişmiş olduğunu gördük. Bunu da kantonlarımız bizimle paylaşacak” dedi. 

SINIRLAR ANLAMSIZLAŞTI

Kürdistan’ın dört parçasının gün geçtikçe birbirini daha fazla tanıdığını ve kucakladığını belirten Anlı, bunun mücadelede verilen bedellerle sağlandığının altını çizdi. “Şehitlerimiz sınırları ortadan çoktan kaldırmışlardı. Kuzeyli gencimiz gidip Güneyde, Güneyli gencimiz gidip Doğu’da, Rojavalı gencimiz gidip kuzey, doğu ve güneyde şehit düşmüş. Bu konuda çok sayıda örnek var. Bu mücadele ile sınırlar zaten anlamsızlaşmış durumda” diyen Anlı, Kürtlerin doğal olmayan sınırları yüreklerinde kaldırdığını pratikte de kaldırmaya çalıştığını anlattı. 

KUŞATMADAN KAYNAKLI SIKINTILAR VAR

Afrin’in ciddi sıkıntılar içinde olduğunu bildiklerini ve Türkiye hükümeti nezrinde resmi bir kapının açılması için girişimlerin olduğunu belirten Anlı, bununla birlikte Avrupa ülkeleri ve uluslararası örgütlerle Afrin’de kurumlaşma, kentleşme vb konularda nasıl bir gelişme sağlanabileceği konusunda çalışacaklarını da söyledi. 
Anlı “Afrin Kantonu ile Avrupa Birliği ile üye ülkelerin ilişkilerini kurma çalışmalarını yürüteceğiz. Bu ziyaretimiz bir başlangıçtır. Bundan sonra Kuzey Belediyelerimiz ve kurumlarımız aracılığıyla bundan sonra sık sık ziyaretler yapılacak” dedi. 

TÜRKİYE YANLIŞTAN DÖNMELİ

Türkiye’de süren barış sürecinin Rojava kantonlarına yönelik siyasete yansıması ve Kobanê’nin yeniden inşası için engel çıkarılmaması gerektiğini anlatan Anlı, “Kobani zaferinden sonra Türkiye’nin yanlış ve kaybeden siyasetinden vazgeçmesi gerektiğini belirtiyoruz. Kendileri için en büyük ittifak ve ortağın Kürtler olduğunu görmeleri gerekir” dedi. 

KANTONLAR DÜNYAYA ÖRNEK OLDU

“Kürt halkı Kobanê, Afrin ve Cezire kantonlarında direnişi, sunduğu modeli ile dünyaya örnek oldu. Dünya Kürtler dışında IŞİD saldırılarına karış direnen başka kimsenin olmadığını da gördü. IŞİD ilk kez Kobani’de kaybetti. Ortak yaşam halkların bir arada Kürt, Arap, Süryani, Ermeni, Asuri, Türkmenlerin bir arada barış içinde yaşayarak, yaşadıkları alanları ortak bir şekilde savunarak yaşanabileceği kanıtlandı” diye konuşan Anlı, Afrin’in bu nedenle yalnız bırakılmaması gerektiğini ve uluslararası güçler, kurumlar ve kuruluşların desteklerini beklediklerini ifade etti. 

DAHA SIK ZİYARET EDECEĞİZ

Ziyaretlerinin bir başlangıç olduğunu da belirten Anlı, Kuzey Belediyeler Birliği’nin yeni projeler üretim üzerinde çalışacağını belirtti. Anlı, 2015 Newroz kutlamalarına Kanton yönetimini, şehit ailelerini, kurumları ve belediyeleri davet etti.

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2015, 10:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER