Anlı: Diyarbakır hak ettiği yerde değil

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Fırat Anlı "Öz yönetimle özgür kimliğe" sloganıyla devam eden seçim çalışmaları kapsamında Çüngüş'teki köyleri ziyaret ederek, halkla buluştu.

Anlı: Diyarbakır hak ettiği yerde değil
 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Fırat Anlı "Öz yönetimle özgür kimliğe" sloganıyla devam eden seçim çalışmaları kapsamında Çüngüş'teki köyleri ziyaret ederek, halkla buluştu. Kulp (Pasur) BDP Eşbaşkan Adayı Sadiye Süer Baran seçim çalışmaları kapsamında Turgut Özal Mahalle sakinlerini ve esnaflarını ziyaret ederek, halkla buluştu.


Anlı, beraberinde BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz ile birlikte Çüngüş ilçesine bağlı Yukarışeyhler, Reşon (Balcılar), Piran (Atalar), Hoya (Geçit) köylerine giderek halkla bir araya geldi.

 Köylere giderken Çermik ilçesindeki Bintaş köyündeki Newroz kutlamasına katılan Anlı, burada Çermik Belediye Eş Başkanları BDP Çermik İlçe Başkanı Haşim Demirkol, BDP Çermik Belediye Eş Başkan adayları Cemal Aydın ile Zuhal Odabaşı ile birlikte Newroz ateşi yakarak, halay çekti.

Anlı daha sonra Yukarışeyhler Köyü'nde Çüngüş Belediyesi Eşbaşkan Adayları Hayriye Geçitli ve Niyazi Yiğit'le beraber köy kahvesinde köylülerle buluştu. Belediyelerin sadece yol, su, kanalizasyon meselesiyle uğraşmadığını, kırsal kalkınma ve turizm konusunda da çalışmalar yürüttüğünü belirterek, "Tarım ve hayvancılık konusunda hangi ilçemizin, hangi köyümüzün ne ihtiyacı varsa tespit edilecek. İlçelerimizin turizm potansiyeli açığa çıkartılacak. Çünkü bu coğrafyaya kimse sanayi tesisi yapmıyor, kimse fabrika yapmıyor ve yapmayacak. Kendi kentimizi kendimiz yöneteceğiz" dedi.

2002 yılında gelişmişlik sıralamasında 63. olan Diyarbakır'ın şimdilerde 67. sıraya gerilediğini anımsatan Anlı, Diyarbakır'ın hak ettiği yerde olmadığını söyleyerek "Onun için vicdanlı olalım. Trabzon'a, Ordu'ya,  Kocaeli’ne yapılan hizmet hiç adilce değil" dedi. Ankara'ya gidenlerin Diyarbakır'da uygulamaya geçmediğini söyleyen Anlı, "Onun için buradaki insanın derdinden anlayan, buradaki insanla beraber yeni bir yapılanmaya gidilecek" dedi.

AMED’DE 15 YILDA ALNIMIZ AÇIK BAŞIMIZ DİK

"Diyarbakır'da 15 yıl önce belediyeyi alacağımız zaman zaman bunlar bu işi yapamaz dediler. Çok şükür 15 yıldır alnımız ak, başımız dik" diye konuşan Anlı,  suların çeşmeden içildiğini ve kanalizasyondaki kirli suyu arıtarak, Dicle nehrine verdiklerini söyledi. Hiçbir partili veya belediye başkanı hakkında yolsuzlukla ilgili tek bir soruşturma açılmadığını söyleyen Anlı,  "Hırsızlığın olmadığı yerde bereket vardır" dedi.

 Ek bir kaynak vermeden 90 köyün Büyükşehir'e bağlandığını hatırlatan Anlı, merkezdeki köyler neyse ilçelerde de aynı hizmeti götüreceklerini belirtti.   Eskiden Diyarbakır'da nefes alabilecek hiçbir yer yokken, şimdi ise Diyarbakır'ın artık parklara doyduğunu söyleyen Anlı, ağırlıklı hizmeti köylere götüreceklerini söyledi.  Diyarbakır belediyeciliğin başarısı nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in Urfa'dan aday gösterildiğini söyleyen Anlı, "Bu Diyarbakır'ın başarısıdır" dedi.  Turizm sezonu açıldığında artık gençlerin batı illerine gitmemesi gerektiğini söyleyen Anlı, bulundukları yerde turizme hizmet etmeleri için ortam yaratacaklarını söyledi. Diyarbakır'a çeşitli ülkelerden insanların gelerek ziyaret ettiğini anımsatan Anlı, "Herkesin gözü Diyarbakır'da. Bu kültür ve tarih hazinesine sahip çıkmalıyız" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'la ayıplan barış görüşmelerine değinen Anlı, "Eskiden bu topraklarda barış sadece Kürt halkının istediği bir olguydu. Ama artık Türkiye'nin batısında da halk barış istiyor. Herkes barışın tüm ülkede yaygınlaşması için ortak çaba sarf etmeli" dedi. Kürt halkının özgürleşmesinin Ortadoğu'daki halklara da barışı ve özgürlüğü getireceğini ifade eden Anlı, bu süreçte Kürt halkının birliğinin önemli olduğunu söyledi.

KULPTAKİ ESNAF ZİYARETLERİ SÜRÜYOR

Kulp (Pasur) BDP Eşbaşkan Adayı Sadiye Süer Baran seçim çalışmaları kapsamında Turgut Özal Mahalle sakinlerini ve esnaflarını ziyaret ederek, halkla buluştu.

Eşbaşkan Adayı Sadiye Süer Baran ve beraberindekileri yurttaşlar coşkuyla karşıladı. Kulp'ta sadece bir pazarın olması yetersiz olduğuna dikkat çeken Baran, “ Dağ eteğine kurulmuş Pasur ilçemizin ulaşım konusundaki zorlukları göz önünde bulundurularak, diğer mahallelerde oturan yurttaşlarımız için yeni pazar yerleri oluşturacağız. Siz değerli halkımızla birlikte belediyecilik görevini yerine getireceğiz. Yönetimin en önemli kısmını siz oluşturacaksınız” dedi.

Baran 30 Mart'a yerel seçimlerinin sonucunu Kulplu yurttaşların belirleyeceğine değinerek, “Halkımız partimizin eşbaşkan adaylarına sıcak ilgisini sandıklarda da gösterecektir. Yurttaşlarımızın bu yaklaşımı 30 Mart Günü sandıklarda bahar tomurcukları gibi yansıyacak. Bu konuda hiç bir kuşkumuz yok" dedi.

Esnaf gezisinin ardından ev ziyaretlerine başlayan Baran, iki çocuğunu mayın patlaması sonucu kaybeden ailelere misafir oldu. Ziyarette konuşan eşbaşkan adayı Baran, “Maalesef coğrafyamızda nice insanlarımız bu patlamalar sonucunda yitirdik. Bir çok insanımız sakat kaldı. Başka bir acı yaşanmadan yetkililerin bu konulara ivedilikle eğilmesi gerekir. Mayınlı bölgelerin temizlenmesi gerekir” dedi. Mayın patlaması sonucunda çocuklarını kaybeden Sedat Teğin, “Biz bu acıyı çok derinden yaşadık. iki evladımı kaybettim. Bu tarz acıyı kimse yaşamasın” dedi. Teğin'in ardında duygularını dile getiren anne ise, “Doğurup, büyüttüğüm çocuklarımı bu şekilde toprağa vermenin acısının tarifi yoktur. Bütün annelere söyleyeceğim tek cümlem var, barışın elini sıkıca tutmamız gerekir” şeklinde konuştu.

ERGANİ’DE BDP’YE YENİ KATILIMLAR

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde 2014 yerel seçimler öncesi BDP’ye katılımlar devam ediyor.

Ergani’de 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde AKP Belediye meclis üyesi adayı M. Sait Cennet AKP’den istifa edip BDP’ye katıldı. BDP Ergani Ziya Gökalp Caddesi'nde bulunan BDP merkez seçim bürosu önünde kitlesel olarak yapılan katılıma; DTK Diplomasi komisyonu sözcüsü Mehmet Aksünger, BDP Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan, BDP Ergani ilçe başkanı Cavidan Yaman, BDP Ergani belediye Eşbaşkan Adayları Ramazan Kartalmış ile Aygün Taşkın’ın yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

BDP’ye katılan AKP Belediye meclis üyesi adayı M.Sait Cenet bu katılımla Kürt halkının haklı taleplerine hizmet edeceğini söyledi.

Cennet sözlerini şöyle sürdürdü  “Ortadoğu ve Türkiye’de yaşanan son siyasal gelişmeler ve paralelinde Sayın Abdullah Öcalan ve devlet arasında yaşanan çözüm sürecinde AKP çözüme dayalı bir duruş yerine Kürt halkının oylarına göz dikerek çözüm sürecine oyalayıcı yaklaştığı için yıllardır çalıştığım AKP’den ve Belediye meclis üyeliğinden istifa ediyorum.

Kürt halkının haklı taleplerine yer verilmesini istiyorum. Bundan sonra da Kürt halkının haklı taleplerine hizmet edeceğime kamuoyu ile paylaşıyorum” dedi.

Cennet katılım töreninde AKP ve diğer sistem partilerinde çalışan herkesi BDP’ye davet etti.

Yurt sever bir ailenin sistem partilerinde olmasının kabul edilecek bir şey olmadığını dile getiren Aydoğan “Bu coğrafyada halen Kürtlerin kimliği, Kürtlerin dili İnkar ediliyorken bu coğrafyada halen bunca mücadeleden sonra kendi kendilerini yönetmeleri konusunda büyük engeller çıkartılıyorken bir Kürt insanımızın bir düzen partisinde bir devlet partisinde yer alması asla kabul edilemez.Bu nedenle BDP’li olmak çok değerlidir” dedi.

BDP’li olmanın barışın yanında olmak anlamına geldiğini söyleyen Aydoğan , “Düzen patileri Kürt halkı adına siyaset ve politika yaptılar. Milletvekili oldular, belediye başkanı seçildiler. Ama hepimiz şunu çok bilmeliyiz ki bir düzen partisinden vekil veya belediye başkanı olmak demek bir halkın özgürlük talebine yanıt olmak demek değildir. Bugün parlamentoda başbakanın da överek söylediği 75 Kürt vekil var. Biz şunu açık ve net söylüyoruz. 75 vekilin sadece adı Kürttür. Kürt olduklarını ifade ediyorlar bu ifade bile

bu halkın yıllardan beri sürdürdüğü özgürlük mücadelesinin açtığı imkanlar sayesindedir.” Dedi.  

Konuşmamaların ardından katılım sağlayan cennet ailesine BDP rozeti takıldı. / anf

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2014, 20:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER