İlk Kadın Gazetecilerden Vasfiye Özkoçak'ı Kaybettik

Türkiye'nin ilk kadın gazetecilerinden Vasfiye Özkoçak 91 yaşında hayata veda etti.

İlk Kadın Gazetecilerden Vasfiye Özkoçak'ı Kaybettik
 "Bir gün üniversiteden hocam olan Burhan Felek, beni Cumhuriyet gazetesinde iş vermek için çağırdı. Böylece 1952 yılında muhabir olarak çalışmaya başladım. Gazetedeki erkek arkadaslar önce şaşırdılar. Kendi aralarında, 'Genç bir kızın, erkeklerin arasında ne işi var, gitsin evinde otursun' diye konuşmuşlar. Kimi, nasılsa birkaç gün sonra dayanamaz kaçar, kimi, koca bulmaya gelmiş, yakında bulur gider demişler. Uzun yıllar da böyle düşünmüşler. Onlar öyle düşünseler de, ben işimden evlenmeye hiç vakit bulamadım. Yaşamı, gazetecilik olarak kabul etmiştim.”

Türkiye'nin ilk kadın gazetecilerinden Vasfiye Özkoçak 91 yaşında hayata veda etti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, Özkoçak’ın ölümüyle ilgili yayınladığı mesajda “Değerli önceki Başkan Yardımcılarımızdan Vasfiye Özkoçak’ı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz” dedi.

Özkoçak 14 Mart Cuma günü Karacaahmet Camii'nde ikindi namazından sonra kılınacak cenaze namazı sonrası Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Vasfiye Koçak kimdir?

Türkiye’nin ilk kadın adliye muhabiri Vasfiye Özkoçak, 1923’de Tokat Zile’de doğdu. 1948’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Enstitüsü’nü, 1952’de de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi.

1952’de Cumhuriyet gazetesinde çalışmaya başlayan Özkoçak,  kısa sürede mesleğinde başarı göstererek İstihbarat Şefliğine yükseldi. Yazı İşleri Müdürlüğü teklifini kabul etmeyen Özkoçak, daha sonra kendi isteğiyle gazeteden ayrıldı. 1960 yılında Abdi İpekçi’nin çağrısı üzerine Milliyet gazetesine geçerek adliye muhabirliği yapmaya başladı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Gazeteciler Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın kurucu üyeleri arasında yer aldı. / Bianet

Vasfiye Özkoçak hakkında daha fazla bilgi için İstanbul Kadın Müzesi’ne bakabilirsiniz. Tıklayın

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2014, 17:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER