Arınç: Sonuçlar başarının HDP yönünde olduğunu gösteriyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç seçim sonuçlarına ilişkin konuşarak “Bütün sonuçlar bize bu seçimlerde başarının HDP yönünde olduğunu gösteriyor. CHP ve MHP başarılı değildir” dedi.

Arınç: Sonuçlar başarının HDP yönünde olduğunu gösteriyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç seçim sonuçlarının değerlendirileceği toplantıya katılmak için AK Parti Genel Merkezi’ne geldi.

Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, “Bütün sonuçlar bize bu seçimlerde başarının HDP yönünde olduğunu gösteriyor. CHP ve MHP başarılı değildir” dedi.

Arınç’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Üzgünüm”

“Başbakanımızın dün akşam geç saatlerde seçim sonuçlarına gayet güzel bir konuşma yaptı. Biraz sonra da Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısı yapılacak. Beni de davet ettiler. Burada herhalde daha kapsamlı bir değerlendirme yapacağız. Şüphesiz hepimizin bir değerlendirmesi var.

“Ancak bunu ifade etmek için vakit henüz erken ve duygusal olabilir. Dolaysıyla bütün arkadaşlarımızı dinleyerek bazı sonuçlara varmamız gerekiyor.

“Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı olarak değil ama Bülent Arınç olarak bir hissiyatımı ifade edeyim. Ben bu partinin kurucuyum ve 13 yıldır Ak Parti’de zaferler gördüm.

“Dün akşam itibariyle aktif siyasete veda etmiştim. Şüphesiz aktif siyasete veda ettiğimiz günde de büyük bir başarıyı, büyük bir zaferi görmek isterdim. Fakat sonuç böyle olmadı. Ak Parti tek başına iktidar olma imkanı bulamadı. Aldığımız sonuç ortadadır. Sadece üzgün olduğumu ifade etmek istiyorum.

“Bu seçimde başarı HDP’nin”

“HDP açısından bir başarı olduğunu hepimiz kabul etmeliyiz. Yüksek oy aldılar ve çok sayıda milletvekili çıkardılar. Bütün sonuçlar bize bu seçimlerde başarının HDP yönünde olduğunu gösteriyor.

“CHP ve MHP başarılı değildir. MHP oyunu yüzde 17 bile yapamamıştır. Seçim meydanlarında hep söylediğim için, o konuşmalarla karşılaştırabilirsiniz. ’15 olan oyunu 17 yaparsa başarıdır’ demiştim. Kaldı ki onlar zaman zaman iktidardan bahsediyordu. HDP’nin çıkarabildiği kadar milletvekili çıkarmışlardır.

“Türkiye’nin hemen hemen yarı ilinde yoklardır. CHP başarılı değildir. 25 olan oyuna 28 bile yapamamıştır. Yine meydanlarda söylemiştim. 28 yapabilselerdi başarılı sayardım. Ama 25’in üzerine bile çıkamamışlardır.

“Türkiye’nin neredeyse yüzde 40’ın da yoklardır. Ancak her iki partinin genel başkanlarının ve parti sözcülerinin konuşmalarına bakıldığında bu seçimden memnun olduklarını görüyoruz. Bu bir çelişkidir.

“Yiğit düştüğü yerden kalkar”

“Şüphesiz Ak Parti birinci parti olmuştur ve Türkiye’nin yüzde 85’inde vardır. Pek çok ilde milletvekili çıkarmıştır. Bu açıdan baktığımızda başarılı olduğunu görebiliriz. Ama biz iktidarlıklara alışmıştık ve 3 dönemdir tek başına iktidardaydık bu dönem kısmet olmadı.

“Bu açıdan baktığımızda üzücü bir sonuç elde ettiğimizi söyleyebiliriz. Dürüst olmamız ve dürüst değerlendirme yapmamız lazım. Ancak yiğit düştüğü yerden kalkar.

“Türkiye’de hamd olsun ki yüzde 90’nın üzerinde temsil edildiğimize bakarak ve aldığımız oy oranına da bakarak çok yakın bir zamanda Ak Parti’nin yeniden iktidar olma şansının çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

“HDP koçbaşı gibi kullanılmıştır”

“Bu seçimin şu özelliği var. Türkiye’de 20’den fazla ilde çalışma yaptım. Halk ile temasım oldu ve herkesi dinledim. Bu seçimde AK Parti’yi iktidardan düşürebilmek çoğunluk elde etmesine engel olmak için HDP kullanılmıştır. HDP bir projedir.

“CHP oylarını vermiştir HDP barajı aşsın diye. MHP aleyhinde bir kelime söylememiş hatta belki maddi destekte bulunmuştur. Maddi desteği para açısından söylemiyorum. Belki oy desteği olarak doğrudan veya dolaylı destekte bulunmuştur.

“Şüphesiz iç ve dış medyanın seçim sonuçlarını etki edebilecek bütün unsurlarında HDP lehinde kullanıldığını biliyoruz. Yani bir yerdeki tabirim bence doğrudur. HDP, AK Parti iktidarını yıkmak, AK Parti kalesine girmek için bir koçbaşı gibi kullanılmıştır.

“Koçbaşı HDP’dir. Koçbaşını kullananlarda MHP’dir, CHP’dir, paralel devlet yapılanmasıdır, iç ve dış odaklardır ve güçlü bir medyadır. Şimdi eserleri ile ne kadar sevindiklerini de dün akşamdan bu yana görüyoruz.

“Madem ki CHP ve MHP HDP’nin barajı aşmasıyla AK Parti çoğunluğunun elde edileceğini iyi hesaplamış ve neticede bu şekilde tecelli etmiştir. Seçim meydanlarında hiçbir zaman MHP HDP aleyhinde ve HDP MHP aleyhinde, CHP ve HDP’nin küçük bir tartışma yaptığını ve bir eleştiri getirmediğini gördüğümüze göre aralarında açık ve gizli bir ittifakın olduğunu söyleyebiliriz.

“Türkiye hükümetsiz kalmamalı”

“Bir koalisyon kurulacaksa ben Sayın Bahçeli’ye daha farklı bir formül önermek zorundayım. Çok iyi anlaşan ve birbirleriyle Ak Parti’yi yıkmak için el ele vermiş olan 3 partinin çoğunluğu hükümet kurmaya yetiyor.

“Önce bunu denemelerinde fayda vardır. Çünkü seçime yönelik bu açık ittifakın sonucunun da koalisyon olmasını halkımız bekler. ‘Böyle bir koalisyon olur mu ?’ derseniz…Seçim meydanlarında bunu da söylemiştim. CHP’nin HDP ile HDP’nin MHP ile MHP’nin HDP ile hükümet kurması nasıl olur dediğimde herkes bir gülümseme ile sonrada ‘asla’ diye cevap vermişti.

“Ama eseriniz ortada. Madem ki bu 3 partinin ittifakı seçimden başarı ile çıkmıştır HDP ‘nin barajı aştırmak suretiyle. O zaman bunun tabii sonucu da Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak olduğun hepimiz görebiliriz. Böyle bir hükümet kurulmadı, kurulamadı…

“Türkiye hükümetsiz kalmamalı bence. Bakınız ekonomik gidişat içerisinde kararlar alınması gereken durumlar çok acil olabilir. Dışarımızda gelişen olaylar Türkiye için her saniyeyi değerli kılabilir. İçerideki gelişmeler Türkiye için çok önemli nokta olabilir.”

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2015, 10:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER