Avrupa Parlamentosu'nda Kobani konferansı

AP’de yapılan “DAİŞ’in Kobanê saldırısı ve bölgedeki etkileri” konulu konferansta konuşan PYD Eşbaşkanı Salip Müslim, Kürtlerin Suriye'de yıllardır baskı altında yaşadığını belirtti.

Avrupa Parlamentosu'nda Kobani konferansı
AP’de yapılan “DAİŞ’in Kobanê saldırısı ve bölgedeki etkileri” konulu konferansta konuşan PYD Eşbaşkanı Salip Müslim, Kürtlerin Suriye'de yıllardır baskı altında yaşadığını belirterek, “Çözüm, demokratik ve özgürlükçü kriterlere dayalı bir yaşamdan geçiyor” dedi.


Belçika'nın Başkenti Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu'nda (AP) “DAİŞ'ın Kobanê saldırısı ve Bölgedeki Etkileri“ üzerine bir konferans yapıldı. Konferans Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Avrupa Parlamentosu (AP) Kürt Dostluk Grubu'nun öncülüğünde düzenlendi.

Saat:15:00 ile 18:30 arasında gerçekleşen konferansın moderatörlüğünü AP Kürt Dostluk Grubu Başkanı Parlamenter Marie-Christine Vergiat'ın yaptı. Adem Uzun’un açılış konuşmasını yaptığı konferansta, Partiya Yekîtiya Demokratîk (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, AP Yeşiller Grubu Milletvekili Bodil Ceballos, Sussex Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kamiran Matin ve AP Sol Grubu Başkanı Gabriel Zimmer birer sunum yaptı. Konferansa AP milletvekilleri, Avusturya büyükelçiliği, KNK Eşbaşkanı Tahir Kemalizade, Kürdistan Özgür Yaşam Partisi'nin (PJAK) Başkanı Haci Ehmedi’nin de aralarında olduğu çok sayıda kişi dinleyici olarak katıldı.

UZUN: KÜRTLER 2 YILDIR DAİŞ'E KARŞI MÜCADELE EDİYOR

“DAİŞ'in Kobanê saldırısı ve Bölgedeki Etkileri” konulu konferansın açılış konuşmasını yapan KNK Konseyi Üyesi Adem Uzun, Kürtlerin 2 yıldır DAİŞ'e karşı mücadele ettiğini hatırlattı. DAİŞ ve bölgedeki gerici güçlerinin Rojava'da oluşturulmak istenen sistemi hedeflediğini belirten Uzun şunları söyledi: “DAİŞ'e karşı yürütülen mücadele bugün ile ifade edilemez. Kürtler 2 yıldır gerici güçlere karşı mücadele yürütüyor. Bu güçler, 2 yıldır aralıksız olarak Kobanê'ye saldırıyor. Kürtler gerek Irak'ta gerek ise Rojava'da DAİŞ saldırısı altında yaşıyor. Sadece Kürtler değil, Ermeniler, Asuri-Süryaniler, Ezîdîler ve Türkmenlerde bu saldırının altındadır.”

Kürtlerin diğer halklarla birlikte yaşamak istediğini belirten Uzun, Şengal'de, Musul'da farklı inançlardaki gruplar şu anda hedefte olduğunu söyledi. Bunun için uluslararası koalisyonun daha aktif mücadele içerisinde olması gerektiğini vurguladı.

ZIMMER: KOBANÊ BİR SEMBOLDÜR

AP Sol Grubu Başkanı Gabriel Zimmer de Kobanê'nin bütün dünyada bir sembol olduğunu belirterek, “Bunu 1 Kasım Dünya Kobanê ile dayanışma gününde gördük. Yüz binlerce insan sokaklara çıkarak, desteklerini bildirdi. Bunu dünya devletleri de yapmalı. Avrupa ve dünya ülkeleri DAİŞ çetelerine karşı Kürtlerin yanında olmalılar” dedi.

Türkiye'nin içerisinde bulunduğu durumun kabul edilemeyeceğini de ifade eden Zimmer şöyle devam etti: “Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan, DAİŞ'e destek veriyor. Türkiye NATO üyesi olmasına rağmen böyle bir durumun sorulması lazım ve eleştirilmelidir. AP bu konuda olumlu bir rol oynamalı. Kürt sorunun çözümü ve DAİŞ'e karşı etkileyici bir karar gücüne sahip olmalıdır. Türkiye'ye de politik bir baskı uygulamalıdır.”

AP Yeşiller milletvekili Bodil Ceballos da Kürtlerin özgürlüğünün için Rojava'da oluşturulan sistemin önemli olduğuna dikkat çekerek, “Bölgede birçok ulustan halk yaşıyor. Bu insanların birlikte yaşamaları için böyle bir sistem gerekli. Ancak DAİŞ saldırıları gerek oradaki insanlar için, gerek ise tüm dünya için tehlikelidir. Bunun önlenmesi lazım. YPG ve YPJ güçlerin DAİŞ'e karşı verdiği mücadelenin desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.

DR. MATİN: TÜRKİYE'YE BASKI YAPILMALI

Sussex Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Kamiran Matin de Kobanê'nin uluslararası bir kriz olduğunu ifade ederek, “Bunun ciddi bir şekilde tartışılarak, çözüm aranması gerekiyor” dedi.

Türkiye'nin olumsuz bir rol oynadığını belirten Dr. Matin, şöyle konuştu: “Türkiye bugün kritik bir rolü oynuyor. NATO üyesi ve Suriye ve Irak ile sınırdır. Ama maalesef olumsuz bir tavır içerisindedir. Kürtlerin özgürlüğünü istemiyor. Bunun için de DAİŞ çetelerine destek veriyor. Bu bir projedir Türkiye yalnız değil. Katar ve Suudi Arabistan'da bunun içerisinde yer alıyor.”

Türkiye'nin Kobanê'ye uluslararası yardım koridorunun açması gerektiğini kaydeden Dr. Matin, “Türkiye bir koridor açmalı. Kürt sorunun çözümü için ciddi adımlar atmalıdır. Sürekli PKK terörist olarak görülüyor ama bir taraftan da Abdullah Öcalan ve PKK ile görüşmeler yapıyor. Bu bir çelişkidir. Bunun netleştirmesi gerekiyor. PKK'nin terör listesinden çıkartılması lazım. ABD ve AB, Türkiye 'ye baskı yapması gerekiyor bu konuda. Bugün DAİŞ'e karşı mücadele eden tek güç Kürtlerdir.“

MUSLİM: ÇÖZÜM BİRLİKTE YAŞAMDAN GEÇİYOR

Konferansın sonuç bölümünde bir konuşma yapan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ise, Kobanê'ye yönelik saldırıları demokrasi ve özgürlüğe yapıldığı söyledi. DAİŞ'in saldırılarının devam ettiğini belirten Müslim, “Afrika ve dünyanın birçok ülkesinden gelen çeteler bugün Kobanê'de Kürt halkına saldırıyor. Bunun önlenmesi için girişimlerde bulunulmalı. Bu çeteler sadece Kürtlerin değil bütün insanlığın başına beladır. Bunun durdurulması için Kürtlere her türlü yardımın yapılması gerekiyor. Bunun için başta savunma olmak üzere Kobanê'ye her türlü yardımın yapılması şart” dedi.

Suriye'de Kürtlerin yıllardır baskı altında yaşadığını hatırlatan Salih Müslim, şunlara dikkat çekti: “Son yıllarda ise terörist gruplar, Kürtlere saldırmaktalar. Amaç Kürtlerin oluşturmak istediği demokratik ve özgürlükçü sistemini yıkmak ve Kürtleri katletmektir. Türkiye de bu gruplara destek veriyor. Amaç Kürtlerin bir statüye kavuşmasını engellemektir. Bunun için Avrupa kesinlikle bu terörist gruplara ve onlara destek verenlere karşı tutum geliştirmeli.”

Rojava ve bölgede sorunların çözümü birlikte yaşamaktan geçtiğini belirten Salih Müslim, “Rojava'da Araplar, Asuri-Süryaniler ve diğer halklar birlikte bir sistem yaratmak istiyoruz. Bu sistem demokratik ve özgürlüklere dayalı bir sistem olacaktır. Her kesin kendini özgürce ifade edebileceği bir sistem olmalı. Bu model Suriye geneli için de geçerli. Ancak sorun ve çatışma böyle sona erer” diye konuştu.

Konferansta Belçikalı gazeteci Toon Lambects ile Roel Pulinx'in Kobanê'de çektikleri 15 dakikalık bir belgesel de izlendi. Belgeselde bölgede DAİŞ çetelerinin saldırıları ve buna karşı direnen kent halkının yaşamı yer alıyor.  / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2014, 17:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER