İHD, ÇHD ve Diyarbakır Barosu Karataş’a saldırıyı kınadı

İHD, ÇHD ve Diyarbakır Barosu, Ankara İl Örgütü’nde HDP Parti Meclisi üyesi Ahmet Karataş’a yönelik saldırıyı kınadı.

İHD, ÇHD ve Diyarbakır Barosu Karataş’a saldırıyı kınadı

İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Diyarbakır Barosu Ankara İl Örgütü’nde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi üyesi Ahmet Karataş’a yönelik bıçaklı saldırıyı kınadı.

İHD, Galatasaray Lisesi önünde düzenlediği bir eylemle Karataş’a yönelik saldırıyı kınadı.

Galatasaray Lisesi önünde yapılan eylemde konuşan Şube Başkanı Abdulbaki Boğa, “HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP, Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından hedef gösterildi. Bu saldırı, bu hedef göstermeden sonra gerçekleşti. AKP bu politikasından derhal vazgeçmelidir” dedi.

Ardından basın açıklamasını İHD MYK Üyesi Mine Nazari yaptı.

Nazari, “Devletin bu şiddet dilini, provokatif ve hedef gösterme pervasızlığından vazgeçmesini, barış için, özgürlüklerin genişletilmesi ve demokratik adımların atılması hep beraber talep etmeliyiz. Kürt siyasi hareketi ile müzakerelerin derhal başlamasını ve IŞİD’e yardımlarının kesilmesini ve mazlum Kobani yanında yer alması için hükümete çağrıda bulunuyoruz” dedi.

ÇHD: HDP kriminalize edilmeye çalışıldı

ÇHD de HDP Parti Meclisi üyesi Ahmet Karataş’a dönük HDP Ankara İl Binasında gerçekleştirilen bıçaklı saldırı hakkında yazılı açıklama yaptı.

“Halkların Demokratik Partisi’ne yönelik saldırıyı lanetliyoruz” başlıklı açıklamada, siyasal iktidarın uzunca bir süredir saldırgan dili ile HDP ve bileşenlerini tehdit ettiğini, devletin ve AK Parti’nin en yetkili ağızları tarafından “sabrın taşmasından” “sabır taşınca olacaklardan” bahsedilerek halkın bir kesiminin düşmanlığa tahrik edildiğini belirtti.

“Siyasal parti olsunlar” söylemleri ile HDP ve bileşenleri kriminalize edilmeye çalışıldığını ifade eden ÇHD şunları ifade etti:

“Ülkede nerede ise her siyasal eylemini şiddetli bir kolluk saldırısı ile karşılayan, tüm demokratik talepleri korku ile sindirme çabasına giren siyasal iktidarın muhalif kesimleri ‘şeytanlaştırma’ faaliyeti, en hafif anlatımla, bu günkü saldırıya zemin hazırlamıştır.

“Bir taraf kafa kesip, esir aldıkları kadınları pazarlarken; diğer taraf hayatı, kadını, halkı savunmaktadır. Bu onurlu mücadele karşısında, ‘ikisi de terörist’, ‘Kobanê’de sivil yok’, ‘neden bu kadar önemli, anlamıyoruz’ yollu açıklamalar, bu çetelere cesaret vermekte, Türkiye’de himaye edildiklerine dair hissiyatı kuvvetlendirmektedir. O zaman, kim şeytanlaştırıyorsa, kim himaye ediyorsa, kim cesaret veriyorsa bu saldırının asıl sorumlusu da odur.”

ÇHD, bu saldırılar karşısında HDP’nin yanında olduklarını ve sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

‘Hükümetin dili saldırılara yol açıyor’

Diyarbakır Barosu ise yazılı bir açıklama yaparak saldırıyı kınadı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi imzalı açıklamada şunlar ifade edildi:

“Son günlerde artan siyasi gerilim ve ardından siyasette sergilenen suçlayıcı ve saldırgan üslubun toplumda yol açabileceği tehlikeler, bir siyasetçiye yapılan bu saldırıyla bir kez daha ortaya çıkmıştır. Özellikle devlet ve hükümet yetkililerinin hassas toplumsal meselelere ilişkin kullandıkları dil ve üslubun toplumda farklı algı, tahrik ve nefret amaçlı saldırılara yol açacağı görülmelidir.

“Tüm birey ve siyasi partilerin siyasi faaliyet hakkı ile can güvenliğini korumanın hükümetin başta gelen sorumluluğu olduğunun unutulmaması gerekir.

“Ahmet Karataş’a yapılan saldırıyı gerçekleştiren ve bu saldırının arkasında bulunan tüm kişi ve yapılar tespit edilerek haklarında etkili bir soruşturma ve kovuşturma yapılmalıdır.”

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2014, 17:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER