Avrupa Parlamentosu'ndan çağrı: Ermeni Soykırımı'nı tanıyın

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği’ne üye tüm devletlere Ermeni Soykırımı’nı tanıma çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu'ndan çağrı: Ermeni Soykırımı'nı tanıyın

Avrupa Parlamentosu (AP) Avrupa Birliği’ne (AB) üye tüm devletlere Ermeni Soykırımı’nı tanıma çağrısında bulundu.

AP tarafından bugün Strasbourg’da oy çoğunluğuyla kabul edilen “Dünyada İnsan Haklarının Durumu ve AB’nin Bu Konudaki Politikası” başlıklı raporun karar metninde, AB devletlerinden Ermeni Soykırımı’nı hukuksal planda tanımaları istendi.

Deutsche Welle’nin haberine gore kararda, AB devletleri ve AB kurumlarına “Ermeni soykırımının tanınmasına katkı sağlamaları” çağrısı da yer aldı.

Avrupa Parlamentosu, Ermeni Soykırımını,  Türkiye’nin AET’ye (AB) resmen üyelik başvurusunda bulunduğu 1987 yılında tanımış ve o yıl kabul ettiği kararda AET’nin “Ermeni ve Yahudi soykırımlarını anmak” için özel bir gün ilan etmesi önerisinde bulunmuştu.

Avrupa Parlamentosu’nun sayıca en önemli grubu olan Hrıstiyan Demokratların Avrupa genelindeki çatı örgütlenmesi olan Avrupa Halk Partisi de (EPP) geçtiğimiz günlerde benzer bir karar almış ve 24 Nisan’ın AB kurumları tarafından ‘Ermeni soykırımını anma günü’ olarak ilan edilmesini istemişti.

EPP’nin kararında, Türkiye’den, “İkinci Dünya Savaşı sonrası Federal Alman Cumhuriyeti’ni örnek alarak tarihle yüzleşmesi ve Ermeni Soykırımı gerçeğini kabullenmesi” istenmişti.

Dün Erivan’ı ziyaret eden Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de dün Almanya hükümetinden “100 yıl önce Osmanlı topraklarında Ermenilere soykırım yapıldığını” tanımasını istemişti.

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2015, 11:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER