Aydoğan: Amed'de sadece AKP'li ilçelerde elektrik kesilmiyor!

HDP Milletvekili Aydoğan, Amed'de yaşanan elektrik kesintilerini Meclis'e taşıdı. Aydoğan, 8 saati bulan elektrik kesintilerinin gündelik yaşamı ve esnafı etkilediğine dikkat çekti.

Aydoğan: Amed'de sadece AKP'li ilçelerde elektrik kesilmiyor!
HDP Milletvekili Aydoğan, Amed'de yaşanan elektrik kesintilerini Meclis'e taşıdı. Aydoğan, 8 saati bulan elektrik kesintilerinin gündelik yaşamı ve esnafı etkilediğine dikkat çekerek, AKP’nin belediyelerini kazanmış olduğu ilçelerde ise bir elektrik kesintisinin olmadığını vurguladı.


HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, Amed'de elektrik kesintilerinden kaynaklı mağduriyetler ve Dicle Elektrik A.Ş 'ye ilişkin kimi iddialar hakkında Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Aydoğan, Amed'in Ergani, Hani, Hazro ilçesinin köyleri ile merkez ilçe Bağlar’ın belli mahalleleri ve yine diğer merkez ilçelerinin yoksul mahallelerinde elektrik kesintilerinin arttığına dikkat çekti. Gündelik yaşamı olumsuz etkileyerek 8 saati bulan elektrik kesintilerinin büyük bir mağduriyet yaşattığını belirten Aydoğan, özellikle Ergani ve Hani ilçesinde yaşayan halkın en büyük sorunu haline gelen elektrik kesintilerinin, esnafı etkileyecek biçimde olup ilçenin ekonomik kalkınmasını da olumsuz etkilediğini vurguladı. 

'DİCLE ELEKTRİK A.Ş. İKTİDAR YANLISI TUTUM İÇİNDE'

Aydoğan, Dicle Elektrik A.Ş.'ye ilişkin ise şu iddiaları gündeme getirdi:

"Yurttaşlar Dicle Elektrik A.Ş’ye gittiklerini ancak mağduriyetlerini dinleyebilecek bir yetkili ile görüşemediklerini dile getirmiştir. Yine yaşanan bu sorunların yanı sıra özellikle 30 Mart Yerel seçimleri ile birlikte AKP’nin belediyelerini kazanmış olduğu Çermik ve Çüngüş ilçesinde ise bir elektrik kesintisinin olmadığı iddiaları da bulunmaktadır. Türkiye’nin neredeyse elektrik ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan barajların bölgede olmasına rağmen bölge halkının elektrikten mahrum kalması ve yine elektrikten mahrum kalırken İktidar partisinin belediyesini almış olduğu Çermik ve Çüngüş ilçelerinde herhangi bir elektrik kesintisinin olmaması Dicle Elektrik A.Ş nin eletrik kesintilerinde bile iktidar yanlısı bir tutum sergilediğine dair bir şüphe uyandırmıştır."

Aydoğan, 2012 yılında bölgede yaşanan elektrik kesintilerinin halkı isyan ettirdiğini ve konuya ilişkin Diyarbakır Valiliği'nin açıklama yapmak zorunda kaldığını hatırlatarak, yine o dönem vermiş olduğu önergede yer alan ve mevcut elektrik dağıtım hatlarına, yeni hatların yapılmasına ve yatırımların ne olduğuna ilişkin sorularına cevaben gelen bilgileri şöyle aktardı: "Enerji Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kararı ile 20/12/2011 tarih ve 3553/46 Sayılı Kurul Kararı ile Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin görev bölgesinde dağıtım faaliyetlerinin sağlıklı yürütülmesi, eskiyen hatların değişimi, yeni hatların yapılması ve mevcut sistemin iyileştirilmesi amacıyla 2011-2015 yılları arası düzenlemeye esas net yatırım harcaması tutarının 510.012.565 Türk Lirası olarak belirlendiğini ve buna ek olarak ilave 128 trafo tesisinin devreye alındığı ve 211 adet trafo tesisinde de güç artırımına gidildiğini belirtmiştir."

'SEÇİMİ KAZANDIĞINIZ İLÇELERDE NE KADAR YENİLEME YAPTINIZ?'

HDP'li Aydoğan, Bakan Yıldız'a şu soruları yöneltti:

"Bakanlığınızın Diyarbakır kent merkezi ile birlikte özellikle Ergani ile Hani ilçelerinde süresi 8 saati bulan elektrik kesintilerine ilişkin bilgisi bulunmakta mıdır?  Bakanlığınız konuya ilişkin herhangi bir bilgisi bulunmamakta ise işbu önergeyi bir şikâyet olarak göz önünde bulunduracak mıdır?

Üyesi bulunduğunuz AKP iktidarına ait belediyeler olan Çermik ve Çüngüş ilçelerinde halk ve esnafın herhangi bir elektrik kesintisi ile karşılaşmadığı aksine DBP Belediyelerine ait ilçelerde elektrik kesintisinin yaşandığı iddiaları bulunmaktadır.  Bu bağlamda Dicle Elektrik A.Ş’nin Bakanlığınız ile farklı bir iktidar ilişkisi içerisinde olduğunu göstermiyor mu?

Bakanlığınız tarafından, yine bölgede 2012 yılında yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin bir önergemize,  ‘…bölgedeki elektriğin saha sağlıklı şekilde hatlara iletilmesi ve halkın mağduriyetinin ortadan kaldırılması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kararı ile 2011-2015 yılları arası düzenlemeye esas net yatırım harcamasın tutarının 510.012.565 Türk Lirası’ olduğu belirtilmiştir. Bu bağlamda; söz konusu yenileme çalışmaları neler olmuştur? 

Sözü edilen 510.012.565 Türk Lirası tutardan Ergani, Hani, Çermik ve Çüngüş için yapılan yenileme çalışmaları için harcanan tutar ne kadar olmuştur?  

2015 yılına bir aydan kısa bir zaman kalmakta iken söz konusu tutara rağmen halen bölgede elektrik kesintilerinin devam etmesinin gerekçesi nedir?"

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2014, 12:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmey tekin
Ahmey tekin - 9 yıl Önce

Mademki ak partinin ilçelerde elektirik kesilmiyorsa o zaman HakkAri şemdinli Derecik ak partinin Belediyesi'de niye bir gün elektirk var on gün yok sayın Aydoğan senin Allah'ın yok mu

SIRADAKİ HABER