Ayna: Özerklik mücadelemizin temelidir!

DBP’nin 3’ncü olağanüstü kongresinde konuşan eşgenel Başkanı Emine Ayna, Kürtlere karşı soykırımın dayatıldığını belirterek, "Demokratik özerklik politik mücadelemizin temelidir ve bu taleplerin sonuna kadar yanında olacağız" dedi.

Ayna: Özerklik mücadelemizin temelidir!
 Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 3’ncü Olağanüstü Kongresi, yapılan konuşmalarla devam ediyor. Kongrede söz alan DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, yapacakları kongrenin Türkiye'yi demokratikleştirme kongresi olduğunu söyledi. Nasıl bir Türkiye öngördüklerini, temel sorunları tespit ederek tartışacaklarının altını çizen Ayna, toplumsal kesimlerin sorunlarının farklılıklarına dikkat çekerek, "Hepsinin kökeni egemenlik dayatmasıdır" dedi. Siyasi partilerin "ya egemenlikten yana ya da karşısında" tutum alabileceğini dile getiren Ayna, "Ulusal egemenlikten yanayken, cins sömürüsüne karşıyım diyemezsiniz. Ya hepsine karşı olacaksınız, yada birine karşı çıkarken diğerini beslemeniz anlamına gelecek" diye konuştu.  DBP'nin bir "emek partisi" olduğunun altını çizen Ayna, "Biz emeğe para ile değer biçmiyoruz, Bizim için emeğin değeri ne kadar toplumlaştığıdır" ifade ederek, "Sadece emeği zamlandırarak emek özgürleştirilemez" dedi.

‘ERMENİLERE YAPILAN BUGÜN KÜRTLERE YAPILIYOR’

Ayna, "Emek sömürüsüne karşı emeğin özgürleştirilmesi mücadelesi veriyoruz" diyerek, DBP'nin aynı zamanda bir "kadın partisi" olduğuna dikkat çekti. "Toplumun özgürlüğü ancak kadının özgürlüğüyle mümkündür" diyerek sözlerini sürdüren Ayna, kadın özgürleşmeden toplumun özgürleşemeyeceğini dile getirdi.  Emine Ayna devamla şunları söyledi: "1915 yılında Ermenilere uygulanan katliam ve soykırım, bu katliamın yüzüncü yılında 2015 yılında Kürtlere uygulanıyor. Asker ve polis evleri tarıyor, insanları katlediyor, faşistler Kürtleri linç etmeye çalışıyor. Kürtlere dayatılan ve ya ölüm ya da sürgün yani tehcirdir."

"2013 yılında Başkan Öcalan'ın silahların susması çağrısı hepimizde umuda neden olmuştu" diyen Ayna, Türkiye'nin bu çağrıya yeniden silah ve savaş ile karşılık verildiğini belirtti. Başlatılan savaş konseptinin "Bu tür şeyler yaşanabilir" denilerek, yaşananlara "politik" kılıf giydirilmek istendiğini söyleyen Ayna, "Yani bize diyorlar ki bu bir politik satranç ve piyonlar yerine de insanlar kullanılıyor. Daha kaç kişinin öleceğine de Cumhurbaşkanı Erdoğan karar veriyor" dedi. Ayna, Erdoğan'ın "daha çok ölüm daha çok savaş" söylemlerinin "DAİŞ'i anımsattığını" dile getirerek, şunları ekledi: "DAİŞ'in yaptığı gibi, köyleri ormanları yakıyor, insanları katlediyor, öldürdüğü kadın gerillaları çırılçıplak soyarak teşhir ediyor. Size Türkün gücünü göstereceğiz diyerek, DAİŞ'in yaptıklarının aynısını yapıyor. Türkler kendileri adına yapılan bu yöntemlere karşı çıkmalıdır."

Ayna, yaşanan savaşta Türk halkının tutumunun önemli olduğunu vurgulayarak, "Kürtler bu savaşı tek başına da verebilir, kazanırlar da. Ama Türkler karşı çıkarsa çok daha kısa sürede ve daha az acıyla bu sona erer" dedi.

‘ÖZERKLİK TALEPLERİNİN YANINDAYIZ’

Özerklik taleplerine de dikkat çeken ve "Oradaki halk, 'Ben devleti tanımıyorum' demiyor, 'Bu yönetimi kabul etmiyorum' diyor" diyen Ayna, demokratik özerkliğin DBP siyasetinin merkezi olduğunu belirterek, "Bu taleplerin her zaman yanında olacağız" dedi.

Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2015, 21:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER