Aysel Tuğluk: 'Galip Ensarioğlu da DTK'da görev aldı'

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, tutuklu yargılandığı davada ilk kez hakim karşısına çıktı. Mahkeme duruşmaya izleyici alınmaması yönünde karar aldı. DTK'nın yasa dışı bir örgüt olmadığını söyleyen Tuğluk "AKP Diyarbakır Milletvekili olan Galip Ensarioğlu da DTK'da görev aldı" dedi.

Aysel Tuğluk: 'Galip Ensarioğlu da DTK'da görev aldı'
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, tutuklandığı davadan ilk kez hakim karşısına çıktı. Tuğluk’un davası HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın duruşmasıyla aynı güne denk geldi.  Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, ‘örgüt yöneticiliği’  ve ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla Ankara’da gözaltına alınan Tuğluk, çıkarıldığı mahkeme tarafından ‘örgüt yönetmek’ iddiasıyla tutuklanmıştı.


ANNEYE MAHKEMEDEN CEVAP: TEYZECİM BİR SUS YA

Mahkeme kararıyla duruşmaya izleyici alınmayacağı öğrenildi. HDP Genel Başkan Yardımcısı iken tutuklanan Aysel Tuğluk da Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmasına getirildi. Bu duruşmada ise farklı bir gerilim yaşandı. Avukatların bulunduğu alandan tekerlekli sandalyede davayı izleyen Aysel Tuğluk’un annesi bir söz söyleyince mahkeme başkanından, “Teyzecim bir sus ya!” yanıtını aldı. 

anne2

Lisa Çalan ve Hatun Tuğluk

⁠⁠⁠⁠Duruşmayı izleyen Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk, “Kızımı almaya geldim” dedi. Duruşmaya verilen arada izleyiciler arasında bulunan, 5 Haziran 2015’te HDP’nin Diyarbakır mitingine yönelik bombalı saldırıda bacaklarını kaybeden Lisa Çalan ile Aysel Tuğluk’un annesi sohbet ettiler. Hatun Tuğluk’un Lisa Çalan’a, “Ooof of bizde dert çok!” dediği duyuldu.

Ankara Kadın Platformu’ndan kadınlar da, Aysel Tuğluk’un yargılandığı dava için Ankara Adliyesi’ne geldi. Polisin engel olmaya çalıştığı kadınlar içeri alınmazken, adliye önündeki bekleyişi sürüyor.

‘AHMET TÜRK İMRALI’YA GÖTÜRÜLDÜ’

Tuğluk ifadesine DTK’ya değinerek başladı. DTK’nın TBMM Anayasa Komisyonu tarafından davet edildiğini hatırlatan Tuğluk ifadesinde şunları söyledi; “DTK bir illegal örgüt deniyor ya, oradan buradan talimat almış dediğiniz DTK, TBMM Anayasa Komisyonu tarafından davet edilmiş bir örgüt. Cemil Çiçek imzasıyla Ocak 2012 tarihli davetiyesine baktığınızda bunu göreceksiniz. Bu davetten sonra Meclis’in resmi internet sitesinden dinlenecek örgütler arasında olduğumuz belirtilmiştir. DTK olarak TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na 05.01.2011 tarihinde sunduğumuz öneri metnimiz de vardır. DTK iddia edildiği gibi yasa dışı bir örgüt değil bir çatı, bir örgüt platformudur. 10 yıldır Diyarbakır’da bu faaliyetini sürdürür. Ne oldu da 10 yıl sonra DTK illegal bir örgütmüş gibi sunuluyor, ben ve arkadaşların aylardır yargılanıyoruz?

Çözüm sürecinin başında DTK Eş Başkanı Ahmet Türk’ün İmralı’ya götürüldüğünü hatırlatan Tuğluk “Bugün bir hukuk garabeti, kıyımı yaşanıyor. O gün DTK’da görev alıp bugün AKP’de Diyarbakır Milletvekili olan Galip Ensarioğlu, AKP İl Başkanı Mahmut Akar DTK’da yer almışlardır. Ne DTK terör örgütüdür ne de onu oluşturan şahsiyetler ne de ben teröristim”

DTK’nın ‘demokratik özerklik’ önerisine de değinen Tuğluk “Önerdiğimiz model bir fikir beyanıydı. Bu terörize edileceğine bir fikir tartışması yürütülmesini isterdik. Belki o zaman bu çözüm modeli ciddiye alınsaydı, yasak ve anayasal adımlar atılsaydı son iki yıldır yaşanana acılar yaşanmayacaktı. Aslında kanı durdurmak, acılara son vermek ve bu meseleyi çatışma zemininden siyaset zeminine çekmek için çabamız terörize edildi.  Bizim savunduğumuz, ortak vatanda yerel yönetimlerin demokratik zeminde buluşmasıydı. İstediğimiz devlet değil demokrasi!” dedi. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2017, 21:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER